Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  "Лафарж" донирао цемент за изградњу спомен куће Пере Тодоровића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 04. 2011.

"Лафарж" донирао цемент за изградњу спомен куће Пере Тодоровића

Фабрика цемента "Лафарж" из Беочина одобрила је донацију за изградњу спомен куће познатог српског новинара, писца и политичара Пере Тодоровића.

Јуче је испоручено 16 тона цемента у село Водице, родно место Тодоровића чиме се компанија "Лафарж" придружила онима који су до сада већ дали свој допринос заједничкој акцији УНС-а, општине Смедеревска Паланка и Завичајног друштва "Видовача".

Спомен кућа биће саграђена у дворишту основне школе "Олга Милошевић" по угледу на оригинално здање.

Пера Тодоровић је био српски новинар и писац који је обновио рад Удружења новинара Србије и био је други председник УНС-а у периоду од 1891. до 1893. године. Покренуо је листове "Самоуправа" и "Радикал", а уређивао је и "Рад" и "Стражу". Од 1889. до 1903. издавао је "Мале новине", најтиражнији дневни лист тог доба у Србији.

Као књижевник се највише бавио историјским темама и преводио је књиге руског писца Николаја Гавриловича Чернишевског. Најпознатија дела Пере Тодоровића су: "Силазак с престола", "Карађорђе" и "Дневник једног добровољца" који је збирка његових ратних белешки из српско-турског рата (1876 и 1877).

Спомен кућа ће служити као завичајна библиотека, простор за етно изложбе и седиште Завичајног друштва "Видовача". Такође, ово ће бити место одржавања новинарских скупова.

Овом пројекту својим донацијама до сада су се прикључили фабрика црепова "Потисје Кањижа" са 5500 црепова, шпедитерско предузеће "Транспортшпед" бесплатним превозом и фабрика цемента "Холцим" донацијом 5 тона цемента. Архитектонски биро "Кућа" Аврама Крстића из Смедеревске Паланке је бесплатно урадио пројекат спомен куће.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси