Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Буисон сутра прима Специјалну повељу за новинарство без граница
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 05. 2011.

Буисон сутра прима Специјалну повељу за новинарство без граница

Француски новинар и књижевник, уредник културе у Фигаро магазину Жан Кристоф Буисон, примиће сутра Повељу УНС-а за новинарство без граница која му је додељена на Дан новинара Србије, 27. марта ове године.


Награда за новинарство без граница је установљена у спомен изласка првих новина на српском језику у Бечу 27. марта 1791. године који се обележава као Дан новинара Србије.

Жан Кристоф Буисон је један од најбољих познавалаца српске културе у европским медијима. У последњих 15 година написао је више од 100 чланака и три књиге о Србији и знаменитим Србима. Његов "Роман о Београду" објављен је прошле године у Француској а ускоро ће бити преведен и на српски језик.

Жан Кристоф Буисон је одличан познавалац Балкана: политике, културе и историје. Иако је неколико година писао о политичким збивањима и петооктобарским променама у Србији, Буисону је много ближе писање о историји и култури српског народа. Захваљујући њему Србија је у француској штампи много присутнија на странама посвећеним култури и турузму, за разлику од претходних година када је везивана искључиво за ратове.

Рођен је у Лиону 1968. године, магистрирао је историју. Ожењен је и има две ћерке. Живи у Паризу, али је како каже "судбински везан за Београд" - живи 100 метара од Београдске улице (Rue de Belgrade) у француској престоници.

Досадашњи добитници Повеље УНС-а за новинарство без граница су: Слободан Нешовић, (2001.), Леон Давичо (2003.), Коста Христић (2004.), "Американски Србобран", најстарији лист српске дијаспоре (2005.), Небојша Јанковић (2006.), Дејан Лукић (2007.), Светлана Васовић Мекина (2008.), Петар Поповић (2009.), Рикардо Јакона (2010.).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси