Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ЗОРА за слободу медија Џулијану Асанжу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 05. 2011.

ЗОРА за слободу медија Џулијану Асанжу

Награда "Зора" за слободу медија коју Удружење новинара Србије додељује поводом 3. маја, Светског дана слободе медија, ове године припала је оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу.


У образложењу одлуке УНС-а стоји да су његове колеге из Викиликса и он сам дали историјски допринос праву грађана широм света да знају. УНС сматра да је Асанж задужио и јавност у Србији која је из депеша Викиликса и о својој новијој историји сазнала много тога што је власт крила. Државе имају право да штите своје тајне, али Џулијан Асанж је на делу доказао зашто новинари не смеју да им у томе помажу.

Удружење новинара Србије (УНС) и Синдикат новинара Србије (СНС) обавештавају колеге да се сутра, 3. маја, обележава Светски дан слободе медија. УНС и СНС традиционално, већ десету годину, овај дан обележавају акцијом "5 минута громогласне тишине".

Акција ће бити одржана у Пионирском парку у периоду од 11.55 до 12 сати, код споменика Читаоцу новина (Угао Андрићевог венца и улице Кнеза Милоша, преко пута амбасаде Турске). Том приликом биће прочитан Проглас УНС-а и СНС-а. Након тога уреднику културе француског Фигаро магазина биће уручена овогодишња Повеља УНС-а која му је додељена за Дан новинара Србије (27. март).

Оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу статуа "Зора" за слободу медија биће накнадно уручена. До сада ово признање добили су редакција недељника "Напред" из Ваљева (2005.), Славко Ћурувија (постхумно, 2008.) и Славица Јовановић, новинарка Радио Панчево (2010.).

Светски дан слободе медија
установљен је 3. маја 1991. године, када је на конференцији УН у намибијском граду Виндхоку усвојена Декларација о слободи медија која је цензуру прогласила грубим кршењем људких права.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси