Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Радници РТВ Прешева у правном вакуму, 18 месеци без плата
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 06. 2019.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Радници РТВ Прешева у правном вакуму, 18 месеци без плата

Радио-телевизија Прешево (РТВ Прешево) је јавно предузеће, ако питате запослене. На исто питање у Општини Прешево одговарају да није. И док свако покушава да докаже да је у праву, радници већ 18 месеци не примају плате. Директора немају од децембра прошле године, јер је на седници Скупшине, на свој захтев, разрешен в.д. директора Рамиз Мемети.

Од тада, између Општине и овог медија нема комуникације. Нови директор није постављен, запослени не примају плате, а рачуни се гомилају.

„Стижу рачуни за закуп фреквенције, као и од СОКОЈ-а, а ми не можемо да их платимо. Нисмо могли да конкуришемо за средства за пројектно суфинансирање медија Министарства културе и информисања. Општина последње две године није расписивала за суфинансирање медијских пројеката. А и да јесте, не бисмо могли да конкуришемо. Тако да смо блокирани и правно и финансијски“, каже Зејнула Даути, новинар РТВ Прешева.

Он додаје да су се више пута обраћали Општини са захтевом да реше проблем, али одговор нису добили. Супротно, Авни Алити секретар Општине каже да их нико из РТВ Прешева није контактирао, као и да им нису стизали одговори из различитих министарстава којима се РТВ Прешево обраћало.

Ипак, РТВ Прешево је преко Националног савета Албанске националне мањине добило одговор из Министарства привреде у мају ове године, а које је потписао државни секретар Драган Стевановић.

У одговору се Министарство позива на Закон о јавним предузећима и наводи да је Скупштина општине Прешево током судског поступка већ именовала директора (који је у међувремену поднео оставку на ту функцију) и да их обавештава да су "предметну представку проследили Општини Прешево на даљу надлежност“.

Иначе, крајем прошле године Управни суд у Нишу донео је одлуку да се ставља ван снаге решење Министарства привреде о приватизацији овог медија до окончања судског поступка.

Агонија овог медија започиње 2015. године када је Општина, као оснивач одлучила да га приватизује поделом бесплатих акција запосленима. Право на акције имала је само једна запослена, јер су остали узели бесплатне акције државних предузећа.

Више од половине запослених, незадовољни одлуком, тужили су Министарство привреде. Управни суд у Нишу донео је одлуку да Министарство привреде размотри своју одлуку. Међутим, ово Министарство је поново донело исту одлуку, а запослени су га поново тужили. Судски спор и даље траје.

Од секретара општине Авни Алипија нисмо успели да добијемо одговор зашто и ове године није расписан конкурс за пројектно суфинансирање медијских пројеката. Без одговора је остало и питање како су прошле године новац из буџета доделили појединим медијима позивајући се на Закон о јавним набавкама, о чему је УНС писао

Алипи је УНС упутио на кабинет председника Општине Прешево. Међутим, на телефон кабинета председника Општине, нико се није јављао.

Од 26 запослених, у овој медијској кући остало је 16. Како кажу раде "по инерцији", јер су "неки од њих ту више од деценију и да им је зато тешко да напусте посао".

Текст је настао у оквиру пројекта „Новинари и медији – колико нас заиста има“ . Пројекат је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси