Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Preševo: Projektno (ne)finansiranje medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

17. 01. 2019.

Autor: S. Dimitrijević Izvor: UNS

Preševo: Projektno (ne)finansiranje medija

Opština Preševo dodelila je prošle godine 3.5 miliona dinara medijima bez konkursa, a u javnom preduzeću RTV Preševo kadriraju, ali ga ne finansiraju. Šćipri Arifi, predsednik Opštine Preševo objavio je na svom Fejsbuk nalogu 27. decembra 2018. godine da je Opština dodelila portalu presheva.com dva miliona dinara, a RTV-u Aldi 1.5 milona dinara.

U ovoj informaciji ne bi bilo ništa čudno da je Opština Preševo prošle godine raspisala konkurs za sufinansiranje medijskih projekata. Ali, nije. U objavi na Fejsbuku, Arifi se za dodelu 3.5 milona dinara budžetskih sredstava Opštine pozvao na Zakon o informisanju. Međutim, po ovom Zakonu dodela sredstava medijima moguća je samo konkursnim sufinansiranjem, kojeg u ovom slučaju nije bilo.

Po kom osnovu su dodelili sredstva pomenutim medijima Visar Memeti, šef kabineta predsednika Opštine, odgovara: „Po Zakonu o javnim nabavkama“.

Kako kaže, u pitanju je član sedam, u kome se inače definiše šta nije predmet javne nabavke: „kupovina, razvoj, produkcija ili koprodukcija radio i televizijskog programa ili vremena za emitovanje programa“. Ovim članom, kao izuzetak na koji se zakon primenjuje su „nabavke dobara, usluga ili radova potrebnih za produkciju, koprodukciju ili emitovanje takvih programa“. Šta su tačno nabavljali od ova dva medija Visar Memeti nije znao da kaže, pravdajući se da je tek nekoliko meseci na mestu šefa kabineta i da nije upućen u sva dešavanja u Skupštini.

Na telefon TV Aldi danima se niko ne javlja. U presheva.com su kratko odgovorili da su se „javili na konkurs, bio je to obiman projekat, odnosio se između ostalog na praćenje sednica Skupštine“. Na pitanje kada je taj konkurs raspisan, uputili su nas na Opštinu.

Opština Preševo je za 2018. godinu opredelila novac za informisanje, ali bez odgovora je ostalo i pitanje zbog čega konkurs nije raspisan. Dobili smo jedino uveravanje od Visara Memetija da će ove godine „konkursa sigurno biti“.

Dodeljivanje budžetskog novca za informisanje, bez konkursa, nije jedini problem sa medijima u Preševu. Krajem prošle godine, na sednici Skupštine, razrešen je, po sopstvenom zahtevu, i v.d. direktora Radio-televizije Preševo Ramiz Memeti, a novi direktor nije postavljen. Kao što smo već pisali, RTV Preševo je i dalje javno preduzeće. Opština je 2015. godine bila protiv odluke da se ovaj medij proda, pa je odlučeno da se privatizuje podelom besplatnih akcija zaposlenima. Pravo na akcije, po odluci Ministarstva privrede je imala samo Ardita Saćipi, jer su ostali zaposleni uzeli besplatne akcije državnih preduzeća. Nezadovoljni rešenjem, 14 od 26 radnika je tužilo Ministarstvo privrede, a Upravni sud u Nišu doneo je odluku da Ministarstvo privrede razmotri svoju odluku. Ministarstvo je ponovo donelu istu odluku, a zaposleni ponovo tužili. Sudski spor je u toku.

Po rečima Zejnula Dautija, novinara RTV Preševa, oni od decembra 2017. godine ne primaju plate. Opština, po njegovim rečima, tvrdi da „nema nikakve obaveze prema ovom mediju, jer je privatizovan“.

„Skupština Preševa je usvojila zahtev za razrešenje v.d. direktora Ramiza Memetija. Tokom 2017. su takođe smenjivali i postavljali direktore u RTV Preševo, iako je, kako kako tvrde, privatizovan. U 2017. godini su smenili i postavili nove članove Nadzornog odbora. Formirali su i komisiju koja treba da se bavi problemima u RTV Preševo, na čijem čelu je sadašnji predsednik Skupštine Semi Salihi. Usmeno su tražili da im dostavimo svu dokumentaciju u vezi sa našim problemom, što smo i učinili. Kada tražimo da nas finansiraju, ili da raspišu konkurs, kažu da nisu nadležni“, dodaje Zejnula.

Avni Aliti, sekretar SO Preševo potvrđuje da su postavljani i razrešavani direktori, ali dodaje i da su se konsultovali sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje im nije dozvolilo da dodele sredstva RTV Preševo.

„Skupština ima pravo da imenuje direktora, ne i da finansira rad ovog medija. Problem sa RTV Preševom je komplikovan i potrebno je da se uključe i Minstarstvo privrede i Ministarstvo kulture da bi se on rešio“, kaže Aliti.

Na pitanje zašto nije raspisan konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja i po kom osnovu su dodeljena sredstva RTV Aldi i presheva.com, upućuje nas na ponovo na predsednika opštine, dodajući, kao i svi ostalii sa kojima smo pričali, da je „sve to političko pitanje“.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi