Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Дупла победа Светлане Васовић-Мекина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 05. 2011.

Дупла победа Светлане Васовић-Мекина

Светлана Васовић-Мекина, некадашњи дописник Политике из Словеније, постигла је ових дана на Окружном суду у Љубљани дуплу победу.



Окружни суд у Љубљани пресудио је да су Марко Црнкович, 2008. године колумниста љубљанског »Дневника« (данас уредник и колумниста у највећем словеначком дневнику »Дело«) и Телеком Словеније дужни да у року од 15 дана солидарно исплате 4.000 евра одштете новинарки Васовић-Мекина заједно са затезним каматама, а све то због лажи и увреда које је Црнкович написао на рачун некадашње дописнице »Политике« из Љубљане.

Суд је одредио и да Телеком Словеније мора са својих сервера да одмах уклони увредљив Црнковичев запис »Од Шурле до Мекине« уз напомену да је Васовић-Мекина у спору »успела 100 одсто«.

Црнкович је фебруара 2008. године увредама јавно напао Светлану Васовић-Мекина, тада дописника »Политике«, пошто је у чланку »Вашингтон режира, Европа статира« разоткрила садржај депеше словеначке амбасаде у Вашингтону послате политичком врху Словеније. У дипломатској депеши су биле инструкције америчке владе Словенији у вези са проглашењем независности Косова од тренутка када службена Љубљана 1. јануара 2008. преузме председавање ЕУ.


Депеша је открила да је Стејт департмент назначио да власт у Приштини независност треба да прогласи у недељу како Савет безбедности УН не би успео да реагује благовремено - јер је недеља нерадни дан. Депеша је садржала и оцену Вашингтона да косовски Албанци прижељкују победу Бориса Тадића на предстојећим председничким изборима у Србији над политичким ривалом Томиславом Николићем. Објављивање депеше изазвало је буру у међународним односима, а словеначка дипломатија нашла се на мети критика партнера из Европе и САД због »цурења« поверљивих државних докумената. Поред тзв. вашингтонске депеше, Светлана Васовић-Мекина објавила је фебруара 2008. године у “Политици” читав низ поверљивих документа словеначког Министарства спољних послова анализирајући разлоге за преокрет курса словеначке политике према Србији. Већ после првог у серији чланака који су били запажени у целом региону, прваци у Словенији тада владајуће странке Јанеза Јанше жигосали су у домаћој јавности дописника Политике квалификацијама (српски) "шпијун" и "агент".

На иницијативу тадашњег министра спољних послова Словеније Димитрија Рупела, чак 339 словеначких дипломата, међу њима и тадашњи амбасадор Словеније у Србији, потписало је петицију која је осудила објављивање чланака Светлане Васовић-Мекина у “Политици”. Неоснованим нападима на Светлану Васовић-Мекина придружио се и Хелсиншки одбор у Србији. Међу медијским нападима који су се сручили на Светлану Васовић-Мекина и њеног супруга Игора Мекину, један од најбруталнијих написао је колумниста “Дневника” Марко Црнкович. Он је у свом блогу 22.02.2008. године објавио запис »Од Шурле до Мекине« у коме је упозорио јавност да је Светлана Васовић-Мекина дописница »Политике« из Словеније »командант српске пете колоне у словеначким медијима". Потом је своје тврдње и заоштрио, па је тексту под насловом “То је (сиц!)” 18. јануара 2009. обелоданио да је својим првим записом баш хтео да увреди Светлану Васовић-Мекина изразом »петоколонашица« као и тврдњом да је »квислинг«. Поводом признања да му је намера била да извређа и блати Васовић-Мекину, Црнкович је читаоцима упутио реторичко питање: »Зар је то заиста тако тешко разумети?«

Црнкович је оптужио Васовић-Мекину да »заступа српске ставове у вези Косова« што му је био повод да је извређа (на словеначком »змерјање«), а блаћење је наставио у колумни коју је објављивао у прилогу љубљанског »Дневника«. Са јавним вређањем престао је тек када је Виши суд у Љубљани 2009. године одредио да Телеком Словеније мора са својих сервера одмах да »скине« први увредљиви Црнковичев блог под претњом новчаних казни у висини 200.000,00 евра. Црнкович је тада јавност преко друштвене мреже Тwitter обавестио да »због заштите сопствених интереса морам да ућутим јер сам (у погледу Светлане Васовић-Мекина) изгледа налетео на гору мину него што сам мислио«.

Суд је као отежавајућу околност по Црнковича навео да је он увреде објавио не само супротно кодексу професионалне етике који га обавезује у раду, него и упркос саопштењу Друштва новинара Словеније које је словеначке новинаре и јавност почетком фебруара 2008. године упозорило да су напади на националној основи на Светлану Васовић-Мекина, дописницу »Политике«, недопустиви.

Светлана Васовић-Мекина је победу на суду у Љубљани извојевала без подршке »Политике«. Штавише, Васовић-Мекина која је тајним гласањем редакције 2008. године проглашена за најбољег новинара Политике, већ наредне године, после доласка Драгана Бујошевића и Соње Лихт на чело »Политике«, њено радно место је укинуто, а она проглашена »технолошким вишком«. Тако је захваљујући новом руководству Политике у тренутку, када је Светлана Васовић-Мекина била присиљена да на суду брани себе али и »Политику« због неоснованих оптужби у словеначкој јавности, добила отказ у »Политици«.

Светлана Васовић-Мекина је лане покренула тужбу и против »Политике« због отказа. УНС је Светлани Васовић-Мекина обезбедио правну помоћ и организовао јавни протест на коме су јој угледне јавне личности и колеге новинари дали пуну подршку.



Текст из словеначког "Репортера" о пресуди у спору Васовић-Медина против Црнковичa

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси