Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Опростили смо се од Растка, најбољег активисте УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 08. 2019.

Извор: УНС

Опростили смо се од Растка, најбољег активисте УНС-а

На београдском Новом гробљу данас су се породица, колеге и радна заједница Удружења новинара Србије опростили од Растка Гузине, једног од најстаријих српских новинара, угледног колеге, учитеља новинарства и једног од најбољих УНС-ових активиста.

Некадашњи главни уредник „Вечерњих новости“ Раде Брајовић рекао је да је Растко био познат као најбољи и најпродуктивнији писац вести и да су сви уредници желели да од њега добију вест. Осврнуо се и на Растково економско новинарство и навео да је био најбољи тумач замршених економских прилика које је разумљивим језиком пренесио читаоцима.

„Растко је био специфичан јер је са осмехом примао речи са којима се слаже, али и оне са којима није сагласан. Био је један од учитеља новинарства у новинарској школи `Вечерњих новости`, а касније у школи Удружења новинара Србије“ рекао је Раде Брајовић.

Члан Клуба новинара ветерана УНС-а Новица Стевановић подсетио је да је Растко Гузина са 17 година отишао у Други светски рат у којем је као партизански борац био рањаван.

„Након одласка у пензију Растко је био један од највреднијих активиста УНС-а, чији је члан од 1950. године. Био је члан Управе УНС-а, председник Актива новинра ветерана и до пре само месец дана водио је УНС-ов фонд за помоћ новинарима Добрица Кузмић", рекао је Стевановић.

Од Растка Гузине опростио се и његов зет из Сарајева Марко Петровић који је подсетио да је сваке године Растко правио „босанску турнеју“, како је волео да каже. Све до прошле године обилазио је своју сестру у Сарајеву, рођаке у Бања Луци и свој родни Брод.

„Без Растка и његове помоћи не бисмо издржали опсаду Сарајева на чему смо му вечно захвални“, рекао је Марко Петровић.

Растко Гузина рођен је 27. јануара 1925. године у Босанском Броду.

Новинарску каријеру почео је после Другог светског рата. Студирао је у Загребу и упоредо почео да пише у  загребачком „Студентском листу“.

Завршио Високу новинарско-дипломатску школу у Београду 1953. године. Писао је за „Моторизацију“, новинску агенцију „Југопрес“, „Економску политику“  и „Вечерње новости“.

Био је заменик главног уредника, а затим и директор ОУР-а „Новости“.

Директор листа „Борба“ био је средином седамдесетих година. Био је и директор Пословне заједнице издавача новина Југославије.

Након одласка у пензију, био је један од најбољих активиста УНС-а чији је члан од 1950. године. Био је члан Управе УНС-а и председник Актива ветерана. Обновио је Новинарску школу УНС-а коју су под његовим руковођењем завршиле 22 генерације.

До пре месец дана водио је УНС-ов фонд за помоћ новинарима „Добрица Кузмић“.

Добитник је Награде за животно дело „Светозар Марковић“ УНС-а 1998. године и Златне повеље 2005. године.

Комеморација Растку Гузини биће у среду, 7. августа, у 11 сати, у Удружењу новинара Србије, Ресавска 28, први спрат.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

05.08.

2019.

anonymous gulan [нерегистровани] у 17:57

otisao je dobar coveke i novinar

Отођа је са овог света добар чвоек и новаирн. Боп ми је два мандата директор... Био ми је и друг, и приајтељ... РАдо сам га среао виђао... Нека му је лака црна земља и и нека почива у миру...

Бранислав Гулан, новинар ,,Борбе'' када је пок Растко Гузина био директор ООУР ,,Борба''

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси