Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Језик медија као језик улице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 06. 2011.

Језик медија као језик улице

„У трци за тиражом језик дневних новина са традицијом све више личи на таблоиде и уместо да тежи култивисању језика своје публике свесно све више тежи банализацији, колоквијализацији и изједначавању са језиком улице”, истакнуто је на округлом столу "Језик у медијима" који је организовало Удружење новинара Србије.


Учесници на округлом столу били су др Александар Милановић, професор на Филолошком факултету у Београду, лингвиста мр Владо Ђукановић и уредник у недељнику НИН Драган Јовићевић.


Отварајући тему језичке културе у медијима професор Александар Милановић рекао је да и поред тога што језик медија данас није узоран као што је био 20-их година прошлог века, ипак студентима може да пронађе и покаже примере добрих вести, извештаја и колумни у српским медијима.

Разлог за све чешћа огрешења о језичку норму професор Милановић налази у културолошком феномену, неконтролисаном расту и капиталистичком приступу медијима.


Лингвиста Владо Ђукановић имао је јединствен савет за све колеге,а то је »Пиши као што треба!« Према његовим речима један од разлога запуштености језичке културе у медијима је и то што наша језичка норма не прaти стање и развој језика који није статичан, стално се мења и не може да се ограничи на један временски период.

Уредник у недељнику НИН Драган Јовићевић казао је да је експанзија таблоидне штампе изнедрила потпуно нови стил новинарства у коме је нестала мембрана између медија који би требали да едукују и буду узор књижевног језика и публике. Јовићевић је истакао да је проблем и превелика улога коју медији имају у маркетиншком друштву.

Након завршетка округлог стола одржана је радионица на којој је професор Александар Милановић са присутним колегама разрешавао језичке недоумице и указивао на најучесталије језичке грешке у медијима.

Округли сто и радионица део су УНС-овог пројекта “Новинарске муке са језиком”, који је финансијски подржало Министарство културе, информисања и информационог друштва. У оквиру овог пројекта покренут је и сајт www.mukesajezikom.rs који има за циљ да помогне новинарима да на једном месту брзо и лако разреше језичке дилеме са којима се сусрећу у послу.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси