Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Антоније Ковачевић смењен јер је прешао "црвену линију"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 06. 2011.

Антоније Ковачевић смењен јер је прешао "црвену линију"

Борис Тадић нема никакве везе са сменом Антонија Ковачевића истакнуто данас на панел дискусији представника оснивача Рингиер Аxел Спрингера и редакција ове компаније у Србији

 

Одлука руководста компаније Рингиер Аxел Спрингер о смени Антонија Ковачевића са места главног и одговорног уредника листа Ало није последица никаквих политичких притисака и Борис Тадић нема везе са тим рекао је данас председник компаније Михаел Рингиер.

На панел дискусији представника оснивача и редакција компаније Рингиер Аxел Спрингер у Србији председник компаније је рекао да је Антоније Ковачевић пишући о Ратку Младићу прешао "црвену линију" и сваку границу доброг укуса и да руководству није остала никаква друга опција осим да етички поступи и смени га са места главног уредника.

Рингиер сматра да није морално нити у складу са принципима доброг новинарства писати о неком човеку на шест страна а ни у једном моменту не поменути злочине за које је оптужен те да стога ова одлука и те како има своје утемељење.

И портпарол компаније Рингиер Аxел Спрингер Матијас Граф рекао је да је свестан да ће у јавности да се створи утисак да је председник имао утицаја на ову одлуку, али је нагласио да је сам Тадић био веома изненађен када је ту информацију примио на састанку који су имали синоћ.

На питање зашто у званичном саопштењу које је Рингиер Аxел Спрингер издао поводом смене Ковачевића није наведено да је смењен због Ратка Младића, већ се као разлог наводи "да Ковачевић има различите визије у погледу даљег развоја листа Ало" руководство Рингиера је одговорило да је политика компаније да се у саопштењима не улази у детеље и да је то уобичајена формулација када се некоме даје отказ.

Током ове панел дискусије представници Рингиер Аxел Спрингера осврнули су се и на економски аспект пословања своје компаније у Србији и нагласили да је и поред тога што је окружење веома лоше и медији се свакодневно суочавају са политичким и свим другим притисцима компанија изузетно добро послује и има одличне резултате.

Извршни директор Рингиер Аxел Спрингера Кристијан Унгер рекао је да је циљ да се покаже да је и поред оваквог окружења његова компанија способна да се даље развија и органски и економски и да истражује нове могућности, што се посебно односи на интернет и нове медије.

На новинарско питање "Шта ако након смене главног и одговорног уредника тираж листа Ало почне да пада?" представници компаније истакли су да постоје ситуације у којима тираж и пословни успех нису на првом месту и да њихов циљ није да толерисањем ратних злочина постижу економски успех.

Где је црвена линија?

ВД главног и одговорног уредника листа Ало Душко Вукајловић замолио је представнике компаније да присутним новинарима кажу где је "црвена линија" која не сме да се пређе и да ли ће од сада уређивачка политика Ало новина морати да се прилагођава остатку компаније. Добио је одговор да новинари на основу личног васпитања морају да знају да осете где је "црвена линија" и које су то ствари о којима се не дискутује. Они су поручили новинарима да им неће одређивати како да пишу о Тадићу, да пишу како год желе све док не пређу "црвену линију".


Драгана Пушара

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси