Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо Никола Бешевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 10. 2019.

Извор: УНС

Преминуо Никола Бешевић

Новинар, ликовни критичар и сликар Никола Бешевић изненада је преминуо синоћ у Приштини 72. години.

Професионални живот посветио је новинарству. Најдуже је радио у редакцији листа „Јединство“ где је уређивао Културну рубрику. У то време, захваљујући његовом раду, умећу, као и људима са којима је сарађивао, Културна рубрика дневног листа „Јединство“ била је међу најбољим у Југославији.

Посебно је пратио токове на савременој сликарској сцени и пратио рад сликара Косова и Метохије пишући о њима, говорећи на изложбама и подржавајући њихов рад и у послератним периоду.

Упоредо, Бешевић је интензивно сликао и своје радове слао пријатељима као празничне честитке. Његове слике су експресивни фрагменти и записи једне осетљиве и природу у односу са светом који му није наклоњен.

Као новинар репортер пратио је трагичне догађаје током распада Југославије. После НАТО бомбардовања и сукоба на Косову и Метохији 1999. године остао је да живи и ради у Приштини, одакле сарађује, пише и фотографише за више београдских редакција, а највише се, заједно са својом супругом Арменијом, јављао за агенцију „Бета“.    

Пратио је бројне и важне догађаје на послератном Косову путујући, најчешће без пратње и заштите. Медији су забележили да је неколико пута био мета напада.

Његови извештаји били су често једини извор информација. Памте се његове репортаже о расељеним Србима и њиховим покушајима да се врате и опстану у завичају. 

Рођен је 20. маја 1947. године у Шиду. Живео је у Приштини и никада није напуштао свој град.

Добитник је посебне повеље за ратне репортере „Милан Жегарац“ 1994. године. Био је члан Управе Удружења новинара Србије.

Никола Бешевић биће сахрањен данас у 13 сати на градском православном гробљу у Приштини.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси