Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Фестивал „Интерфер“: Ухрин добитница Гран приа, потпредседнику и генералном секретару УНС-а награда за најбољу ТВ репортажу и специјално признање (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 10. 2019.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Фестивал „Интерфер“: Ухрин добитница Гран приа, потпредседнику и генералном секретару УНС-а награда за најбољу ТВ репортажу и специјално признање (ВИДЕО)

На 24. Интернационалном фестивалу репортаже и медија „Интерфер Златна Ника“ добитница Гран приа је новинарка Радио-телевизије Србије Јована Ухрин. Потпредседник УНС-а Будимир Ничић добио је прву награду за најбољу ТВ репортажу, а генерални секретар УНС-а Нино Брајовић признање за афирмацију репортаже и новинарске струке.

У образложењу жирија наводи се да је репортажа Ухрин „потврдила сву снагу креативности и лепоту овог новинарског жанра“. Говорећи о награди коју је добила Ухрин је рекла да је "'Сан ургентне ноћи' давно сањани сан“ и посветила је награду људима који чекају пресађивање органа.

Посебно фестивалско признање за, како је навео жири, заслуге у афирмацији репортаже и целокупне новинарске струке, добио је генерални секретар УНС-а Нино Брајовић.

Говорећу о овом признању Брајовић је рекао да на заштити интереса новинара и новинарске професије ради свакодневно, зато што то воли, па је зато признање сувишно.

„Помагати новинарима који се боре против зла и неправде и унапређивати еснаф је велико задовољство и зато признање сматрам сувишним, јер сваки дан доживљавам ту награду“, рекао је Брајовић.

Прво место за телевизијску репортажу "Пошумљавање телади, узгој птица и Срба" добио је новинар Гласа Америке Будимир Ничић.

„Ова репортажа, према мишљењу жирија, бритка је критика затирања језика где се жигоше немар и претвара у глупост“, рекла је Тамара Попов, директорка „Интерфера“, уручујући награду Ничићу.

Друго место у истој категорији добили су новинарка РТС-а Вишња Вишњић Милић за репортажу "Да нам живи, живи рад" и новинарка ТВ Врања Лолица Поповић за репортажу „One man show". Треће место за репортажу "Најлепша српска заваривачица" припало је новинарки Телеграфа Ивани Недић.

Дипломе фестивала „Интерфер“ у категорији ТВ репортаже добили су: новинар ТВ Бујановац Амети Микирем за репортажу "Разгледница мог села" и новинарка РТС-а Биљана Радуловић за репортажу "Најтежа битка наших ратника“.

„Интерфер“ је доделио Специјалну награду за најбољу селекцију ТВ репортаже новинаркама Спутњика: Маши Радовић за "Децу ти нећу опростити", Сенки Милош за "Жив сам да им овакав сметам" и Татјани Трикић за "Како је Трамп походио Велес".

Прво место за новинску репортажу припало је новинару „Вечерњих новости“ Борису Субашићу за репортажу "Људи траже границе да би их превазишли", а друго репортажи "Први Хрват у мом селу" новинарки из Ријеке Фриди Шарар.

Треће место у истој категорији освојила је репортажа "Један на један са целим селом" уредника листа „Полимље“ Мухарема Мутабџије, као и "Једном руком храни четворо уста" новинара Блица Владимира Лојанице.

Дипломе у категорији новинске репортаже уручене су новинарки Танјуга Сузани Пељто за "Чува свој род и наш грб", новинару „Печата“ Бранку М. Жујовићу за "Клинци који пикају фудбал у дворишту џамије", новинарки „Јединства“ Ради Комазец за "Овде су криви и живи и мртви", као и новинару Зорану Стрики за репортажу "Југославија и даље живи у гаражи".

Прва награда за радио репортажу припала је новинарки Радио Београда Милени Божовић Манић за "Хомо Поетикус Киш". Друго место у истој категорији заузели су новинар Радио Новог Сада Љубенко Звиздић за репортажу „Сат“ и новинар Радио Кикинде Бранислав Угринов за репортажу "Ратник паорског срца".

Трећепласирани у истој категорији биле су новинарка Радио Београда Марија Крстић за репортажу „Тело као инструмент“ и новинарка Српског радија „Младост“ из Швајцарске Анђелка Красојевић.

Дипломе у категорији радио репортажа уручене су новинару Радио Београда Аци Банићу за репортажу "Директна акција из таме", новинарки Радио Новог Сада Александри Бучко за "Мини електране макси тема“ и новинарки Радио Врања Марији Станковић за репортажу „Мост љубави.

Прво место за фото репортажу "У срцу Амазоније" добио је Марио Леоне Бралић. Другопласирани у истој категорији били су Ненад Михајловић за репортажу "Скривени спрудови Дунава" и Марко Рисовић за "Причу о птицама селицама са сломљеним крилима". Фото репортажа „Бујица нарушила вечни сан“ Горана Шљивића заузела је треће место.

Дипломе за фото репортаже "Пакистан - где бродови умиру", "Одбегла Добрила" и "Сећање на Егеј" уручене су Константину Новаковићу, Александару Нићифоровићу и Дарку Симићу.

Прво место у категорији друштвено-одговорна репортажа припало је новинарки телевизије Прва Јасна Ђуровић за репортажу „Нови Сад – нови ја“. Репортаже "Еколошка бомба" новинара ТВ Форума Владимира Малешића и „Апокалиса данас-Заовине“ новинара Монда Предрага Вујића заузеле су друго место у овој категорији.

Репортаже „Хлебоноша“ новинарке РТС-а Наталије Видић и „Дејана“ новинарке Анђеле Зец заузеле су треће место у категорији друштвено-одговорна репортажа.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси