Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ИФЈ: У свету у последњих десет година убијено 1.064 новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 11. 2019.

Аутор: У. Сабљаковић, УНС Извор: ИФЈ

ИФЈ: У свету у последњих десет година убијено 1.064 новинара

У последњих десет година убијено је 1.064 новинара, али је судски епилог имало само свако десето убиство, саопштила је Међународна федерација новинара (ИФЈ) поводом 2. новембра, Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима.

Зато ИФЈ своје чланице позива да се организовањем акција, дебата или објављивањем прича о убиствима новинара у својим земљама, придруже акцији „Стоп некажњивости злочина против новинара“ која ће трајати од 2. до 23 новембра, када се обележава 10. годишњица масакра на Филипинима, где је уочи избора за гувернере убијено најмање 32 новинара.

„Убити новинара и не бити кажњен исто је што и убити демократију“, наглашава на свом сајту ИФЈ и наводи да је ове године посебно порастао број злочина над новинарима у Палестини, Перуу, Филипинима, Сомалији и Украјини и да за њих у тим земљама у великом броју случајева нико није кажњен.

У Палестини су новинари мета напада израелских власти, у Појасу Газе они су, као и остали грађани, жртве готово свакодневних сукоба, указује ИФЈ. Према подацима Синдиката палестинских новинара, на територији Појаса Газе и Западне обале је у последњих десет година убијен 31 новинар, али до сада нико није одговарао ни за једно од тих убистава.

У Перуу је од 1980. године решено само три од 64 убиства новинара. „Има процеса у којима се суди плаћеним убицама новинара, али наручиоци практично никада нису идентификовани, па ни кажњени“, наводи ИФЈ. 

Од 1986. године на Филипинима је убијено 186 медијских радника, али је решено само 17 случајева. „Иако убиство 32 новинара на Филипинима представља најмасовнији злочин против медијских професионалаца, понашање актуелних филипинских власти према новинарима само појачава утисак да почионици оваквих злочина успевају да избегну правду“, навела је ИФЈ.

У Сомалији је од 2010. године убијено 55 новинара, али је судски епилог имало само четири убиства, подсећа ИФЈ и додаје да се терористичка исламистичка група Ал Шабаб сматра одговорном за убиства и за киднаповање великог броја људи међу којима има много новинара.

 „Клима застрашивања у којој живе медијски професионалци има паралишуће последице на слободу речи и на борбу против кршења људских права у Сомалији“,  нагласила је у свом саопштењу Унија сомалијских новинара. 

Украјина је веома опасна земља за новинаре, посебно у региону Кијева, оцењује ИФЈ и подсећа да је у тој земљи од 1995. године убијено 16 новинара.

„Током последње председничке кампање новинари су нападани, били су изложени претњама и неоправданом надзору. На крају, још увек нико није одговарао за убиство новинара Георгија Гонгадзеа чије је обезглављено тело преливено киселином, пронађено још 2000. године“, пише на сајту ИФЈ-а.

Председник ИФЈ Youness Mjahed, рекао је да проговорити о некажњавању злочина над новинарима значи говорити о неправди, ћутању и сарадњи институција  са убицама. „Зато данас позивамо све наше чланице широм света да се придруже нашој кампањи, како би се супротставили пракси некажањвања, која породице убијених новинара ставља у немоћан положај, а њихове колеге застрашује и спречава их да кажу истину“, нагласио је Youness Mjahed.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси