Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  РТС 2020: Више новца од претплате, мање из буџета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 11. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

РТС 2020: Више новца од претплате, мање из буџета

Ако буду усвојени предлози за повећање претплате на 255 динара и смањење субвенције из буџета за Радио-телевизију Србије (РТС) од 950 милиона динара за 2020. годину Јавни сервис биће финансиран приходима грађана са више од 60 одсто, показало је истраживање Удружења новинара Србије (УНС).

Претплатом од 255 динара РТС ће 2020. године од грађана приходовати око 60 одсто средстава, из маркетинга око 21 одсто, а субвенције из буџета ће износи свега 15 процената.

У финансијском извештају РТС-а за 2018. године стоји да приход од 11.245.612.000 динара у највећем делу чине: наплате такси (45 одсто), субвенције из буџета (27 одсто) и маркетинг (26 одсто).

Од претплате која је 2018. године била 150 динара РТС је приходовао 5.045.382.000 динара, из чега произилази да је 2.802.990 грађана, односно власника струјомера плаћало таксу за јавне медијске сервисе.

Под претпоставком да 2019. исти број грађана плаћа претплату јавних медијских сервиса која износи 220 динара РТС-у ће припасти од таксе око 7,4 милијарди, док ће 2020. године са претплатом од 255 динара имати приход око 8,6 милијарди динара.

Рекламе купују зависност

Професор на Факултету за медије и комуникације Станко Црнобрња за УНС каже да кроз увећано финансирање РТС-а на око 60 одсто кроз наплату таксе за 2020. годину не види могућност да Јавни сервис постане више независтан.

„Неће бити независни све док приходују средства од реклама. Рекламе купују зависност и самоцензуру, било да су те рекламе купљене од стране привредних субјеката, било државних и јавних органа и организација. Треба укинути било који вид пропаганде на јавним сервисима како би они могли да покушају да буду независни“, каже Црнобрња.

Наводи да је предлог за повећање таксе за јавне медијске сервисе одраз „неспособности ових организација да успоставе савремен и ефикасан менаџмент“, упркос томе што, као мало ко у свету, имају привилегију да буду финансирани чак из три извора: директно од стране грађана, директно из буџета Републике и директно од продаје рекламног времена у својим програмима“, каже Црнобрња.

Повећани приходи и смањене субвенције

На седници Одбора за културу и информисање на којој је разматран предлога буџета Републике Србије за 2020. годину за културу и информисање, највећа умањења у односу на прошлу годину односе се на улагање у зграду Радио-телевизије Војводине, али и за субвенцију РТС-у која је смањена за 950 милиона динара.

У предлогу закона о буџету за 2020. годину стоји да ће се основне делатности јавних медијских сервиса финансирати у укупном износу од 3,050 милијарди динара, од чега је за субвенцију РТС-у издвојено 2,150 милијарди, а за РТВ 900 милиона динара.

Објашњење представника Министарства културе и информисања на седници која је одржана 18. новембра било је да је изградња зграде РТВ-а завршена, а да је разлог смањења средстава за РТС остварена добит ове медијске куће 2018. године.

Претходних година је за финансирање јавних сервиса издвајано четири милијарде динара, од чега је РТС-у припадало 3,1 милијарда, а РТВ-у 900 милиона динара.

Предлогом буџета за следећу годину предложено је смањење субвенције РТС-у због повећаних прихода из 2018. године, док је за РТВ планирано исто новца из буџета као и претходних година.

Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе Покрет за спас Србије-Нова Србија негодовао је због  умањења, а које се односи на финансирање РТС и рекао да не мисли да је разумно и педагошки смањивати та средства, иако су мање или више незадовољни радом Јавног сервиса, поготово београдског.

Скупља претплата

Влада Србије предложила је почетком новембара да такса за јавне медијске сервисе са 220 динара поскупи на 255 динара.

Уколико посланици Скупштине Србије усвоје Предлог измена Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис, грађани ће преко рачуна за утрошену електричну енергију, а који обезбеђује високи степен наплате, таксу плаћати за 35 динара већу него ове године.

Подсетимо, Законом о јавним медијским сервисима прописано је да Управни одбори РТС-а и РТВ-а заједнички доносе одлуку о утврђивању висине таксе, на основу анализе нето трошкова обављања основне делатност јавних медијских сервиса, а она не може износити више од 500 динара.

Међутим, до сада је претплата усвајана на основу измена Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавнe медијскe сервисe.

Дигитализација

У предлогу Закона о буџету издвојено је и 50 милиона динара за „пројектно финансирање јавних сервиса“, што се, као и прошле године издваја за дигитализацију архива РТС-а. Иначе, за ове намене у буџете у 2018. године било је издвојено 150 милиона више, односно 200 милиона динара.

Подсетимо, према пројекту дигитализације архива РТС-а, у коју је УНС имао увид, која ће трајати две деценије потребно је 4.260.000 евра.

 

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси