Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Предлози Конференција о несталим и убијеним новинарима на Косову: Тужилаштва у Београду и Приштини да нађу механизме сарадње (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 12. 2019.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Предлози Конференција о несталим и убијеним новинарима на Косову: Тужилаштва у Београду и Приштини да нађу механизме сарадње (ВИДЕО)

Tужилаштва у Београду и Приштини треба да што пре пронађу механизме сарадње за случајеве убијених и несталих новинара на Косову од 1998. до 2005 године, један је од предлога председника Удружења новинара Србије (УНС) на Косову Будимира Ничића и председнице Удружења новинара Косово Гентијале Беголи на конференцијама одржаним у Грачаници и Приштини.

Ничић и Беголи били су сагласни да је неопходно основати међународну комисију која ће прикупљати податке о убијеним и несталим новинарима на Косову. Беголи је рекла да очекује помоћ и од генералног секретара Европске федерације новинара (ЕФЈ) Рикарда Гутјереза, што је обећао на конференцијама у Грачаници и Приштини.

Тиме би се, рекла је Беголи, извршио већи притисак на власти, а породицама жртава би се обезбедила накнада, иако она „не постоји за њихове губитке и трауме“.

Ничић је истакао и да је потребно да се унапреди сарадња домаћих и међународних удружења новинара у циљу расветљавања убистава и отмица новинара на Косову.

Један од његових предлога био је и да Специјални суд за злочине на Косову са седиштем у Хагу, због значаја расветљавања убистава и киднаповања новинара и остваривања правде у постконфликтним друштвима, ефикасно спроведе истрагу и процесуира убице новинара и њихове налогодавце.

Председници ових удружења били су сагласни да је неопходно да Европска Комисија у својим извештајима о напретку посебну пажњу посвети расветљавању судбина несталих и убијених новинара.

Беголи је предложила и да се формира фонд који ће бит доступан искључиво новинарима који би истраживали нестанке и убиства новинара на Косову. „Не треба да постоје етничке границе када тражимо задовољење правде“, рекла је она.

У Грачаници и Приштини 4. и 5. децембра 2019. године одржане су конференције о убијеним и несталим новинарима на Косову, на којој су присуствовали представници УНС-а и Удружења новинара Косова, породице жртава, Комисије за истраживања убиства новинара у Србији, ОЕБС-а, ЕФЈ-а, ЕУЛЕКС-а...

Учесници су подсетили на нестанке и убиства 14 новинара и медијских радника на Косову: Ранка Перенића, Ђура Славуја, Љубомира Кнежевића, Александра Симовића, Марјана Мелонашија, Момира Стокуће, Африма Малићија, Енвера Маљокуа, Криста Гегаја, Шефкија Попове, Џемаљија Мустафе, Бекима Кастратија, Бардуља Ајетија и Шабана Хотија.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси