Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Скупштина УНС-а: Новинари изложени притисцима власника медија, центара моћи, власти и опозиције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 12. 2019.

Извор: УНС

Скупштина УНС-а: Новинари изложени притисцима власника медија, центара моћи, власти и опозиције

На редовној Скупштини Удружења новинара Србије (УНС) одржаној данас у Београду оцењено је да је положај новинара и медија изузетно неповољан, да су новинари изложени притисцима власника медија, центара моћи, власти и опозиције.

Такав положај последица је дугогодишње некажњивости за злочинe над новинарима, али и тешког економског и радно-правног статуса новинара и медијских радника.

У закључцима које је усвојила Скупштина тражи се да се што пре оконча судски поступак против оптужених за убиство власника „Европљанина“ и „Дневног телеграфа“ Славка Ћурувије, доврши истрага убиства новинара „Вечерњих новости“ Милана Пантића, расветле околности смрти новинарке „Дуге“ Даде Вујасиновић и правноснажно окончају истраге и судски поступци за бројне нападе и претње новинарима и медијским радницима.

УНС позива власт да учини све како би се утврдила и одговорност НАТО-а за убиство 16 радника РТС-а у бомбардовању зграде те медијске куће 1999. и казнили налогодавци и убице 14 српских и албанских новинара и медијских радника од 1998. до 2005. године на Косову и Метохији.  

Скупштина УНС-а подсећа и да је током грађанског рата у бившој Југославији убијено још десет новинара и медијских радника српских редакција, а да никакве истраге нису покренуте.

У закључцима Скупштине УНС-а тражи се да Влада Србије до краја године усвоји Медијску стратегију, а да најкасније у првом тромесечју следеће године донесе акциони план за спровођење стратегије и формира радну групу за израду новог медијског законодавства.

Скупштина УНС-а је позвала Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање  и односе са верским заједницама и све локалне самоуправе да што пре распишу и окончају конкурсе за пројектно суфинансирање медија, посебно водећи рачуна да предност у добијању новца пореских обвезника имају медији који поштују Кодекс новинара Србије, а да у одлучивању о пројектима учествују искључиво репрезентативна новинарска удружења.

Тражи се и да најзад буде испуњено обећање председника Србије Александра Вучића да запослени новинари и медијски радници Мреже Мост на Косову и Метохији добију косовски додатак, а остали медији на српском језику више новца за медијске пројекте од Министарства културе и информисања.

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси