Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Отворено писмо мађарских интелектуалаца министру Предрагу Марковићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 09. 2011.

Отворено писмо мађарских интелектуалаца министру Предрагу Марковићу

Поштовани господине Марковићу,

Доле потписани мађарски интелектуалци из Војводине исказују забринутост због вести које су дошле до нас да ће се у Медијској стратегији Србије практично наћи исто решење за медије на језицима националних мањина које је постојало до сада, односно да ће се одржати status quo. То, по нама, значи да ће мањински национални савети моћи да управљају овим медијима са великим овлашћењима, а са мало или нимало одговорности.

Сматрамо да су догађаји на медијској сцени на језицима националних мањина указали на то да национални савети потпуно суверено држе монопол над овим медијима и да они у великом броју случајева представљају тек гласило мањинских политичких партија или елита. То значи да је загарантована слобода информисања угрожена, а да уредници и новинари бивају смењени уколико професионално обављају свој посао и уколико не пристају на политички патронат.

Слажемо се са тврдњама да би национални савети требало да остану оснивачи штампаних медија на језицима националних мањина, бар у овом тренутку, јер би свако друго решење довело у питање опстанак ових листова. Међутим, мишљења смо да би се у Медијској стратегији морало разрадити решење које би обезбеђивало развој слободног и професионалног информисања, односно гарантовало да се утицај елита на уређивачку политику сведе на најмању могућу меру уколико није могуће да се у потпуности отклони.

Стратегија би морала да обезбеди и плурализам информисања на језицима националних мањина и да узме у обзир да се плурализам не може развијати на тржишним основама, с обзиром на специфичности ових медија.

Истичемо да се гаранције уређивачке аутономности и независности ових листова морају пронаћи како у Стратегији, тако и у измењеном Закону о националним саветима. Наш став је да би управни одбори ових медија морали да буду трипартитни, и да би у њима осим представника националних савета, морали да се нађу и чланови редакције и представници невладиног сектора.

Сматрамо да би главни уредници морали да буду именовани или смењивани искључиво уз обавезујући пристанак редакције. Осим тога, било би неопходно да сва решења у организационој структури које могу да утичу на уређивачку политику медија не смеју бити донесени супротно вољи редакције.

Национални савети као оснивачи морају се обавезати да периодично обавештавају јавност на који начин је обезбеђено професионално и независно извештавање у листовима којима су они оснивачи, и на који је начин обезбеђен плурализам мишљења и ставова. Односи националних савета као оснивача и медија морају бити транспарентни.

У нади да ћете уважити наше ставове,

Мр Антал Бозоки (Mgr. Bozóki Antal), адвокат

Др Ласло Геролд (Dr. Gerold László), критичар, универзитетски професор у пензији

Др Ева Харкаи Ваш (Dr. Harkai Vass Éva), универзитетски професор

Бела Ј. Гараи (J. Garai Béla), публициста

Др Алпар Лошонц (Dr. Losoncz Alpár)
, универзитетски професор

Деже Ерег (Öreg Dezső)
уредник, политички коментатор

Чаба Пресбургер (Pressburger Csaba)
, новинар, смењени главни уредник „Мађар со“-а

Жужана Серенчеш (Szerencsés Zsuzsanna)
, новинар, медијски аналитичар

Ласло Вегел (Végel László)
, писац


                                                                       Нови Сад, 6. септембар 2011


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси