Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Награди за новинарску хуманост име Ђокa Вјештице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 09. 2011.

Награди за новинарску хуманост име Ђокa Вјештице

Управа УНС-а одлучила је да новоустановљена нагарада за новинарску хуманост, коју ће од ове године УНС додељивати сваког 26. октобра, понесе име познатог новинара и хуманисте Ђокa Вјештице.



Награда за новинарску хуманост “Ђоко Вјештица” додељиваће се колегама који својим текстовима и прилозима подстичу појединце и јавност на остваривање хуманих акција, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солидарност и узајамност. Састојаће се од дипломе, статуе и новчаног износа од 1.000 евра у динарској противвредности.

Ко је био Ђоко Вјештица


Легендарни новинар, уредник и водитељ Ђоко Вјештица рођен је у селу Отрић код Книна 9. маја 1939. године. Новинарску каријеру започео је у листу „Борба“. Од 1971. радио је у „Студију Б“ и један је од оснивача ове радио-станице.


Годинама је водио популарну емисију „Београдска разгледница“. Постао је омиљен међу слушаоцима јер је успоставио нове стандарде комуникације са комуналним предузећима, тако што је њихове руководиоце директно укључивао у програм и нимало „нежно“ их пропитивао.

Ђоко Вјештица био је и изузетно хуман човек. Дугачак је списак оних којима је помогао. Од 10. октобра 1996. радио је као аташе читалаца у Блицу и организовао многобројне хуманитарне акције.

За више од 200 оболеле деце прикупљен је новац за операције у земљи и иностранству.У акцији организованој са Приватном лекарском комором Србије, бесплатне прегледе у 500 приватних клиника имало је 12.500 читалаца. Слушне апарате добило је 200 људи, а 150 њих добило је наочаре. За више од 500 људи обезбедио је бесплатне савете адвоката.

Први Београдски маратон је одржан 1988. управо на његову иницијативу.

Удружење новинара Србије уручило му је 2005. године награду за животно дело, а добитник је и награде Светозар Марковић.
Ђоко Вјештица умро је у 18. новембра 2008. године у Београду после дуге и тешке болести.


Жири Награде за новинарску хуманост чине дугогодишња новинарка "Политике" и тв критичарка Бранка Оташевић, председница УНС-а Љиљана Смајловић, донатор награде Јовица Павловић, новинар ТВ Војводина Велимир Петрушић и новинар ветеран Милош Милатовић.

Награду су установили УНС и власник компаније "Лемикс" из Београда Јовица Павловић који ће бити донатор новчаног дела награде у наредних пет година.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси