Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Уручене дипломе – завршене 27. Новинарска школа и 5. школа ВебНовинар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 09. 2011.

Уручене дипломе – завршене 27. Новинарска школа и 5. школа ВебНовинар

Полазници УНС-ових школа примили су у суботу дипломе. Завршно предавање 27. генерацији Новинарске школе и 5. генерацији школе „ВебНовинар“ одржао је уредник и оснивач сајта njuz.net Дејан Николић.

Фото: Милош Мишков
Дипломе је ђацима новинарских школа УНС-а уручила председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић.

Говорећи на тему "Njuz net - од идеје до реализације" о сатири и друштвеној критици на интернету Николић је указао на проблем површности у новинарству и забрињавајућег copy – paste ширења информација без помисли да се оне провере.

Фото: Милош Мишков
Да покрене сајт njuz.net Николић се одлучио јер није био задовољан оним што може да прочита, чује и види у медијима.

То што су текстови на сајту njuz.net окарактерисане као „вести у огледалу" није сметало да буду без икакве провере преношене као реалне. Показало се да је довољно да информације написане по новинарском шаблону, са новинарским фразама, иако често потпуно апсурдне, заврше без икаквих ограда у традиционалним медијима. Као најбољи пример такве праксе Николић је навео вест njuz.net-а о српском туристи који је наводно у Египту скочивши са литице усмртио ајкулу. Вест су осим српских пренели и медији из региона, али и неки од најугледнијих страних медија (Њујорк пост).

Медији који преносе вести са njuz.net-a
Николић је закључио да је интернет постао моћно средство комуникације које "добром новинару може помоћи да буде још бољи, а лошем да буде још гори”.

Он је нагласио да за новинаре не би требало да постоје табу теме, али и да новинарски позив носи са собом велику друштвену одговорност.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси