Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Предавање о стању у ирачким медијима на ФПН-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 10. 2011.

Предавање о стању у ирачким медијима на ФПН-у

Представници Асоцијације ирачких новинара и амбасадор Ирака у Србији су, у оквиру обележавања Друге недеље Ирака у Београду, гостовали данас на Факултету политичких наука. Гости из Ирака и ирачки амбасадор одржали су студентима ФПН предавање о стању новинарства у Ираку.

Потпредседник Асоцијације новинара Ирака упознао је студенте ФПН са историјом новинарства у Ираку.


Он је нагласио да је развој ирачког новинарства, од првих новина које су изашле 1891. године, прошао кроз четири фазе. Кроз ове етапе развоја, ирачко новинарство се трансформисало од професије која је названа "боли глава" и у којој су новинари животом плаћали и најмању критику власти, до слободног новинарства које је настало падом режима Садама Хусеина и у коме свако сме да пише и говори шта жели, чак и да критикује владајуће структуре.



Генерални секретар ирачког новинарског удружења истакао је да о коренитим променама које су ирачки медији доживели након 2003. године најбоље сведочи податак да су до тада у Ираку постојале само 4 новине и око 200 новинара док их сада има око 14.000 и раде у више од 200 листова и 30 телевизијских канала. Сви ови медији су независни од било кавих економских и политичких притисака. Влада има само два своја медија а то су Ирачка ТВ мрежа и лист Ал Сабах.

Упоредо са наглим порастом броја медија у Ираку постало је неопходно да се и законски уреди ова сфера јавног живота.

Асоцијација ирачких новинара је, према речима њеног потпредседника, четири године радила на састављању нацрта Закона који штити права и обавезе сваког новинара. Овај Закон усвојен је у Скупштини Ирака и њиме су регулисане све сфере новинарског рада. Делови овог закона односе се и на регулисање радних права новинара и обавезују сваку медијску кућу да са новинаром потпише уговор о раду.

Асоцијација новинара Ирака основана је 1959. године. Има више од 15000 чланова и једна је од најстаријих арапских новинарских асоцијација. Пуноправни је члан Међународне федерације новинара у чијем Извршном одбору има и своје представнике.

Ирачка новинарска асоцијација сутра ће посетити РТС и УНС. Са представницима Удружења новинара Србије делегација ирачких новинара у суботу ће потписати протокол о сарадњи ове две медијске организације.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси