Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  РЕМ ће извештаје о надзору телевизија објављивати на сваких седам дана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 05. 2020.

Извор: УНС

РЕМ ће извештаје о надзору телевизија објављивати на сваких седам дана

Чланови Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Оливера Зекић и Слободан Цвејић нису сагласни да је РЕМ имао право када је донео два подзаконска акта - препоруку комерцијалним пружаоцима медијских услуга за извештавање током предизборне кампање и обавезујући правилник за јавне сервисе.

Цвејић у разговору за УНС наглашава да он као „проблем“ у овим документима види што је за јавне медијске сервисе - РТС и РТВ - донет обавезујући документ, а за комерцијалне телевизије са националном фреквенцијом само препорука, која не обавезује ове пружаоце медијских услуга.

„С обзиром на лоше стање политичког дијалога у Србији и преовлађујућу нетолеранцију мислим да је правилник требало да се односи на све пружаоце медијских услуга са националном фреквенцијом, као што је то био случај до пред ове изборе“, наводи он.

Зекићева за УНС истиче да је правилник „прошао јавну расправу и донет је, не по било чијој жељи, или налогу, него управо на основу свега онога што су могли, по закону, да измене, поштујући глас медијске струке“.

На питање УНС-а да ли је могао да утиче на усвајање ових докумената Цвејић каже да није учествовао у њиховој изради.

„Оба документа су направљена пре него што сам изабран у Савет РЕМ-а. Правилник за јавне сервисе је усвојен пре мог ступања на дужност, а препорука за комерцијалне пружаоце медијских услуга је направљена раније, а усвојена на једној од првих седница Савета којима сам присуствовао“, каже он.

Наводи да је размишљао да покрене иницијативу да се важење правилника за медијске сервисе прошири и на комерцијалне телевизије.

„То би подразумевало понављање процедуре која укључује јавну расправу и више корака до коначне одлуке, што временски није било могуће реализовати до почетка изборне кампање (у том моменту избори су већ били расписани)“, каже Цвејић и додаје да иницијатива за измену ових докумената, у суштини за враћање на стари правилник, „остаје за касније“.

Зекићева одбацује тврдње да су ова документа незаконита.

„РЕМ има право да их донесе, тај коментар је далеко од реалности, што само показује да су они који су их изнели, више имали жељу да се баве политиком, да навијају за неку од опција, а не да учествују у ономе што нам јесте заједнички посао, а то је побољшање медијског садржаја и професионализација медија, њихов рад по правилима саме струке“, каже Зекићева.

Бројне организације упутиле су критике РЕМ-у на препоруке за телевизијске и радио станице, јер их је тиме ослободио обавезе да фер извештавају током предизборне утакмице.

Ипак, регулатор ће предизборну кампању за републичке, покрајинске и локалне изборе у електронским медијима пратити редовно, а извештаји о надзору телевизија са националним фреквенцијама биће објављивани на сваких седам дана, каже за УНС Зекићева.

РТС и РТВ балансирано

РЕМ је од расписивања избора до одлагања због вируса корона објавио два извештаја о мониторингу телевизија са националном фреквенцијом о предизборном програму. Први пут је извештај РЕМ-а обухватио и програме телевизија Н1 и Нова С, које нису у регистру пружалаца медијских услуга РЕМ-а.

Иако каже да је рано износити уопштени суд, Цвејић напомиње да се поређењем извештаја може закључити да јавни сервиси РТС и РТВ извештавају балансирано. На Пинку, каже, доминира коалиција окупљена око Српске напредне странке, а телевизији Н1 извештавање о активностима Уједињене демократске Србије. 

Каже да идеја исправног извештавања није да се медији деле на „наше“ и „њихове“, односно да емитери фаворизују различите политичке опције, већ да телевизије са националним обухватом балансирано извештавају о различитим политичким опцијама и изборним листама.

Прати се заступљеност свих странака

На питање УНС-а да ли је обавеза медија да у предизборном програму буду и политичке странке чије листе Републичка изборна комисија није прогласила Цвејић каже да је закон ту јасан - само проглашене листе могу бити представљене.

С тим је сагласна и Зекићева која за УНС каже да њихово непојављивање у предизборном блоку није кршење закона, а да је све остало је до телевизија. „Ми се не мешамо, немамо на то право, у уређивачку политику медија, ван изборне кампање“, каже она.

Ипак, Цвејић каже да је Савет РЕМ одлучио да служба за надзор и анализу прати и извештавање о оним политичким актерима чије листе нису проглашене, па чак и о онима који су решили да бојкотују изборе.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси