Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет РЕМ-а: Нема казне за Пинк због „озонирања“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 05. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Савет РЕМ-а: Нема казне за Пинк због „озонирања“

Чланови Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) већином гласова изгласали су да телевизија Пинк не буде кажњенa због тога што је власник те телевизије Жељко Митровић у програму заговарао примену озонске терапије у лечењу ковида-19, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

Члан Савета РЕМ-а Слободан Цвејић потврдио је УНС-у да је на данашњој седници одбијена његова заједничка иницијатива са Јудитом Поповић да се изрекне мера телевизији Пинк.

УНС сазнаје да је седница Савета РЕМ-а, којој је присуствовао и Митровић, била бурна и да је власник Пинка са собом довео и лекара који је требало да потврди ефикасност озонске терапије. Пошто је Цвејић запретио да ће напустити седницу, лекар је изашао из сале.

„Остајем при мишљењу да је Митровић тиме што је на својој телевизији приказивао како на себи примењује терапију озоном искористио лаковерност гледалаца који могу да поверују да одлуку о својој терапији, у случају инфекције овим тешким вирусом, могу да донесу сами и да ову терапију сами примењују на себи“, каже за УНС Цвејић.

Додаје да „верује да власник приватног медија не би смео да користи јавни медијски простор, који је заједничко добро свих грађана Србије, да у њему на себи примењује терапију која нигде у Србији није заведена као званична“.

„Не кажем да лечење озоном није занимљива тема, али то није начин на који је требало да буде представљено“, истиче Цвејић.

Он каже и да није прихватљива аргументација да је тиме што је доктор Срђан Јанковић гостујући у емисији неодређено говорио о терапији озоном и што је доктор Предраг Кон рекао да то није његова област, постигнуто објективно извештавање о терапији озоном коју је Митровић примењивао на себи.

Чланица Савета РЕМ-а Вишња Аранђеловић сматра да Митровић није прекршио чланове закона на које су се у одвојеним иницијативама позвали Независно удружење новинара Србије (НУНС) и чланови Савета РЕМ-а Слободан Цвејић и Јудита Поповић, односно да у емисијама телевизије Пинк није било надрилекарства, довођења гледалаца у заблуду и необјективног информисања.

„Не можемо говорити о довођења гледалаца у заблуду, јер је заблуда погрешна представа о некој чињеници, нити о необјективном информисању, зато што су у емисијама на Пинку били лекари Кон и Јанковић, који су били сумњичави према терапији озоном. Терапија озоном није протоколарна у нашем лечењу, али није забрањена“, каже за УНС Аранђеловићева.

Она каже да стручњаци нису јасно рекли да је озонска терапија забрањена и да је нису осудили, али да су позвали људе да се држе традиционалног лечења и дозвољених протокола. „Можемо увек говорити о злоупотреби фреквенције, али то није поменуто у конкретним пријавама”, каже Аранђеловићева.

Митровић је, подсетимо, у априлу на телевизији Пинк и на друштвеним мрежама промовисао озонирање крви, као начин на који се „алтернативно“ може „решити“ вирус корона, јер би се тако „створио пероксид који уништава вирусе и бактерије када је у крви“. Објављивао је и фотографије и видео снимке са специјалним апаратом којим наводно „превентивно озонира крв“.

Због тога су поднете две иницијативе Савету РЕМ-а – једну је поднео НУНС, а другу чланови Савета Цвејић и Поповићева, после чега је покренут поступак.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси