Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Стручне службе РЕМ-а о "озонирању": Митровићу се може замерити самопромоција и претеривање, али то није кажњиво
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 05. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Стручне службе РЕМ-а о "озонирању": Митровићу се може замерити самопромоција и претеривање, али то није кажњиво

Служба за надзор и анализу Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) закључила је да у програму телевизије Пинк на којој је Жељко Митровић заговарао примену озонске терапије у лечењу ковида-19, нема довољно елемената за кршење медијских закона и подзаконских акта, наводи се у извештају у који је Удружење новинара Србије имало увид.

Правна служба РЕМ-а, истовремено, закључује да у спорном садржају на телевизији Пинк нема елемента за основане сумње да је извршено кривично дело надрилекарство, по пријави Независног удружења новинара Србије (НУНС).

„Утврђено је да је Митровић износио сопствено мишљење о алтернативном начину борбе против ковида-19. На снимцима се види искључиво да је наведену терапију озонирања примењивао на себи, а не на другим лицима“, наводи правна служба РЕМ-а.

Додаје да су се у програму Пинка чула и мишљења лекара о алтернативним начинима борбе против ковида-19, а да надрилекарство према закону „представља бављење лечењем или бављење пружањем медицинске помоћи од стране лица која за то нема прописану стручну спрему“.

Подсетимо, Савету РЕМ-а поднете су две иницијативе за покретање поступка – једну је поднео НУНС, а другу чланови Савета Слободан Цвејић и Јудита Поповић.

По тим пријавама служба за надзор и анализу РЕМ-а радила је мониторинг, у периоду од 14. до 23. априла, како би се изјаснила да ли је телевизија Пинк заговарањем озонске терапије прекршила одредбе закона и правилника, које се односе на истинито и објективно информисање и забране злоупотребе лаковерности гледалаца.

Лекари нису оптужили Митровића за надрилекарство

Закључак службе за надзор и анализу РЕМ-а је да у извештавању телевизије Пинк нема довољно елемената за кршење Закона о електронским медијима између осталог, зато што лечење озоном „није забрањено нити је доказано да је штетно“.

„У програму Пинка о лечењу озоном које заговара Митровић изјашњавају се наши еминентни медицински стручњаци – Кон, Јанковић, Несторовић и Стевановић. Нико од њих није оптужио Митровића за надрилекарство, нити да је метода лечења штетна или забрањена“, наводи се у извештају службе.

Додаје се да се да ова метод лечења код нас није проверен, нити се примењује, а да се поменути домаћи стручњаци нису позитивно, нити негативно изјаснили о терапији озоном.

„У прилозима из иностранства, који су приказани на Пинку, у којима се говори о искуству примене озона у лечењу од ковида-19, пре свега у Италији и Шпанији, јасно и недвосмислено се указује да постоје добри резултати, али да ће даља истраживања показати ефикасност лечења“, стоји у извештају.

Митровићу се може замерити претеривање

У извештају се наводи и да се не може прихватити да је на телевизији Пинк дошло до злоупотребе лаковерности гледалаца. „Митровићу се може замерити извесна неконзистентност и контрадикторност у прилозима, претерани ентузијазам, доза самопромоције и претеривања, али они нису кажњиви“, наводи служба.

У извештају се истиче да су у програму телевизије Пинк проблематичне тврдње: „Иако исмеван од српске чаршије, Жељко Митровић доказује да је третирање крви озоном најефикаснија терапија против ковида-19...”.

“Као што се за сада не може тврдити да је третирање крви озоном штетно и незаконито, не може се тврдити и да је ‘најефикаснија терапија против ковида-19'“, стоји у извештају.

Ипак, истиче се да ће „праву меру о истинитости ових тврдњи“ показати истраживање у вези са применом озона у лечењу ковида-19 и резултати који ће тек бити приказани, као и да је „рано за доношење децидивних закључака, у вези са кршењем медијских закон и подзаконских аката“.

Подсeтимо, јуче су чланови Савета РЕМ-а већином гласова изгласали да телевизија Пинк не буде кажњенa због тога што је власник те телевизије Жељко Митровић у програму заговарао примену озонске терапије у лечењу ковида-19.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси