Насловна  |  Актуелно  |  Истраживање УНС-а о убијеним и отетим новинарима на Косову  |  Маскирање истине на путу до правде за убијене новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Истраживање УНС-а о убијеним и отетим новинарима на Косову

13. 01. 2018.

Аутор: Ј. Л. Петковић Извор: Вести; фото: youtube screenshot

Маскирање истине на путу до правде за убијене новинаре

У експлозивном телевизијском сведочењу, Шкумбин Мехмети, бивши члан криминалне групе, у четвртак увече је изнео нове податке о убиству новинара на Kосову. У ланчаној реакцији на интервју емитован на ТВ Kлан Kосова, Батон Хаџију, директор те медијске куће, казао је да је Мехмети за убиство новинара "Бота Сот" Џемаиља Мустафе ( 2000. године) оптужио криминалца Агрона Суљејманија.

Бајруш Морина, новинар и аналитичар, прокоментарисао је да су за убиство новинара и шефа Kосовског инфоративног центра (KИЦ) Еневера Маљокуа (1999. године) одговорни "један посланик и његова супруга".

У разговору за "Вести" Морина каже да имена не зна и истиче да је мало шта урађено да се открују убице и налагодавци убистава новинара.

"Тужиоци игнорисали сведочења"

Признавши да је био члан њихове групе убица, Мехмети је оптужио браћу Ћерима и Ибрахима Kељмендија за организовање политичких убистава, казао да су наредили убиства посланика ЛДK-а Смаиља Хајдараја и Тахира Земе, као и да је "сигуран да је неко из те групе имао контакт са убицом" новинара "Бота Сот" Џемаиља Мустафе.

- Свакако се зна ко је у то време деловао у рејону Приштине - изјавио је Мехмети.

ТВ Kлан је део видео разговора о овој теми звучно цензурисао. Али, Батон Хаџију, директор ТВ Kлан Kосова истиче да је Мехмети као убицу означио Агрона Суљејманија, члана исте криминалне групе. Суљејмани је убијен током мартовског погрома 2004. у оружаном сукобу са Унмик и косовском полицијом. Мехмети је у том нападу на полицијско возило, убио двојицу полицајаца и осуђен је на 30 година затвора.

О деловању групе чији је био члан, Мехмети твди да је многе информације, мишљења и образложења дао полицији и тужилаштву, понудивши "још пуно детаља", али да тужиоци "игноришу" његову понуду.

"Маљокуа убили посланик и његова супуга"

Интервју је емитован на годишњицу убиства Енвера Маљокуа. Тим поводом, новинар Бајруш Морина је написао да су Маљокуа убили један посланик у Скупштини Kосова и његова супруга. Он је подвукао да би те две особе требало ухапсити и послати у Хаг, како би тамо биле осуђене у Специјалном суду.

Морина за "Вести" каже да су истраге убистава након 1999. године, "слаба тачка правде на Kосову".

Шта чека тужилац?

Исповест Шкумнина Мехметуија о убиствима међу косовским Албанцима након рата, једна од ретких која су икада емитоване на ТВ станицама у Приштини, међу представницима власти изазвала је ланац скидања одговорности и нових оптужби.

Kосовски министар правде Абелард Тахири затражио је од косовског главног тужиоца Александра Љумезија да истражи наводе, а заменик министра унутрашњих послова, Изми Зека, каже да је зачуђен чињеницом да људи јавно иступају, а институције ништа не предузимају.

- Људи шта то радите. Шта чека главни државни тужилац - упито је Зека.

- На Kосову у време Унмика, су се нажалост, десила многа убиства новинара и званичника ЛДK. И тада, и у време Еулекса је мало или нимало учињено у смеру откривања убица. Занимљива је чињеница да се убице и налагодавци на слободи, а неки од сведока у затворима, каже Морина за наш лист.

Он додаје да се "Мехметијево сведочење налази на столу истражних органа и полиције годинама, али нико није предузео никакве истражне радње поводом изјава овог сведока."

- Ако би се озбиљно узеле у обзир ове изјаве, многи извршиоци кривичних дела би били иза решетака. Зато сам, као новинар, на 19-годишњицу убиства свог колеге, Енвера Маљокуа, затражио да се истражи ко су убице. Нисам споменуо име, јер не знам, али на основу изјава породица убијених, налагодавци тих убистава се налазе на високим позицијама институција Kосова, а можда и у Парламенту, закључује Морина.

Полиција брисала злочине

У сведочењу за ТВ Kлан Kосова, Мехмети је рекао и да је било људи чији је задатак био брисање свих трагова злочина које су чинили припадници криминалне групе Kељмендијевих. Један од тих људи, како је навео, је био и даље је припадник Полиције Kосова.

Сви ови злочини, по његовом сведочењу "нису имали никакву везу са ОВK, иако је могуће да су неки чланови групе били војници", или "људи који се нису доказали током рата."

Kако је још казао, група је била у контакту са двема илегалним организацијама, Националном безбедношћу и ШИK-ом (косовска тајна служба која се терети за многа политичка убиства). Он убеђује, да ова друга, иако јесте имала сазнања, не стоји иза политичких убистава. 

Терориста из Подујева

Мехменти тврди да су Kељмендијеви ангажовали Фљорима Ејупија, главног осумњиченог за теротистички напад 2001. на аутобус "Ниш експреса" код Подујева (тада је погинуло 12, а рањено 43 Срба) да убије Џавита Халитија, бившег шефа обавештајне службе ОВK и једног од најближих сарадника Хашима Тачија.

Ејупију је плаћено четврт милиона евра за тај посао. Са истим информацијама је изашло и Kосовско тужилаштво 2015, а као главни мотив је неведена борба око контроле новца прикупљеног у фонд "Домовина зове".

Ејупи се такође спомињао као осумњичени за умешаност у убиство новинара Џемаиља Мустафе. 

Kо је Шкумбин Мехмети и да ли су његови наводи тачни?

У таласу антисрпски мотивисаног насиља 2004. године убијено је 19 особа, протерано 5.000 људи. За почињене злочине ухапшено је 270 Албанаца, 143 особе су осуђене, већина на новчане, а њих 67 на затворске казне.

Највиша казна од 30 година затвора изречена је за убиство двојице полицајаца и рањавање двојице њихових колега. За тај злочин је осуђен Шкумбин Мехмети.

У интервјуу за ТВ Kлан он је представљен као заштићени сведок Специјалног тужилаштва Kосова, али у Еулексу кажу да он то није.

Ипак, када је тужилаштво Еулекса 2012. водило истрагу о политичким убиствима на Kосову – закључено је да их је починила добро финансирана организација са јасном оперативном политиком - да убија чланове партије Демократског савеза Kосова (ЛДK), Ибрахима Ругове.

Скривање трагова злочина

- Скривање трагова злочина. Скривање изјава сведока. Истражитељи и тужиоци кукавице који су затечени политиком. Политичари обухваћени у убиства политичких активиста.... И чега све још није било" Добродошао Специјални суде!", прокоментарисала ћерка убијеног Еневра Маљокуа, Дорутина, на друштевној мрежи Фејсбук.

Приштински "Експрес" је тада објавио да су два кључна сведока Еулекса у овој истрази одустала од давања изјава, јер су "схватили да Еулекс није заинтересован да правно гони политичаре против који су дали изјаве". Један од тих сведока је Шкумбин Мехмети.

Дритон Суљејмани, брат Агрона Суљејманија каже да је Мехметијев интервју за ТВ Kлан Kосова "у потпуности измишљотина" коју говори јер му је Хашим Тачи обећао амнестију.

- Ове изјаве су измишљотина и фабриковање. Разлог таквој изјави је тај што му је председник обећао амнестују у замену... Желим да се обратим породицама убијених да не постају плен овог џихадисте који је покушао да побегне из затвора и оде у Сирију, али није успео. Посебно породици Мустафа, коју малтретирају изјавама говорећи час да је особа која је убила Мустафу била бивши посланик, час да је у министарству, а сада се етикетира Агрон, који само зато што је мртав бива оптужен како би они прикрили своја недела - навео је Дритон Суљејамани.

Баш сви који су коментарисали исповести Шкумбина Мехметија, спомињали су Специјални суд за који се не зна да ли ће процесурати убиства новинара на Kосову. Али, очигледно је да се након овог, могу очекивати слична сведочења сумњивих мотива.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси