Насловна  |  Актуелно  |  Истраживање УНС-а о убијеним и отетим новинарима на Косову  |  Нова истрага о убиству новинара Еневра Маљокуа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Истраживање УНС-а о убијеним и отетим новинарима на Косову

07. 02. 2018.

Аутор: Јелена Л. Петковић Извор: vesti-online.com

Нова истрага о убиству новинара Еневра Маљокуа

Специјално тужилаштво на Косову поново је покренуло истрагу убиства Енвера Маљокуа, новинара и блиског сарадника Ибрахима Ругове, потврђено је "Вестима". Према ранијим сазнањима нашег листа, случај је затворен ове године и сачињен извештај о томе.

Ипак, истрага је поново покренута након што је Бајруш Морина, новинар и аналитичар, недавно јавно прокоментарисао да су за убиство новинара и шефа Косовског информативног центра (КИЦ) Еневера Маљокуа одговорни "један посланик и његова супруга".

- Тужилаштво је тражило претходне информације од Управе за истраживање тешких кривичних дела у Приштини везано за убиство, узимајући у обзир објављивање новинара Бајруша Морине - наведено је у писаном одговору нашем листу.

Убиство новинара Енвера Малокија је једно од више од 30 убистава познатих особа у току и након рата на Косову, подсећа Бајруш Морина за "Вести".

- То убиство је мало другачије од осталих, јер је починено у току рата и у време Милошевићевог режима, али се причало да су убице Енвера Маљокуа причале на албанском. Међутим, на Косову још постоји страх да се сведочи о истини овог убиства и осталих који су се догодила. Сведоци страхују да саопште оно што су чули и оно што су видели. Мени је жао што се ово убиство још није расветлило, прошло је 19 година и институције владавине права нису учиниле ништа да се истражи. Такође, мени је "драго" да сам мојом изјавом, више емоционалном, "провоцирао" истражне органе да истраже ово убиство - каже Морина за "Вести".

Енвер Маљоку је студирао књижевност на Филозофском факултету Универзитета у Приштини. Од 1979. године радио је на РТВ Приштина у редакцији културног програма. Почетком 90-их био је у притвору. Постао је водећи политички новинар, а од 1993. је водио КИЦ који је функционисао као национална агенција. Убијен је 11. јануара 1999. док се враћао са посла, у поподневним сатима, неколико метара од стана у приземљу блока у Сунчевом брегу у ком је живео. Преминуо је убрзо у болници у Приштини.

Потрага за истином

Док су обављали радне задатке и само зато што су новинари, током и након рата на Косову, убијено је и киднаповано 14 новинара и медијских радника. Убице и киднапери и данас су на слободи. Истражујући ову тему Досије Удружења новинара Србије је дошао до нових података и уочио начине на које су ометане истраге и спровођење правде. По објављивању нових сазнања УНС-а, значајно се повећао број отворених истрага у Приштини о убиствима и киднаповањима новинара, које су претходно биле затваране или је Еулекс тврдио да о њима нема никаквих сазнања.

Лист "Бота сот" објавио је да је Маљокуов "изузетан рад био главни мотив за атентат, како би се прекинула политичка моћ председника Ругове".

Убиство је изазвало велику огорченост, нарочито међу новинарима, који су јавно протестовали. Али, ни протест струке није довео до тога да се сазна истина и открије ко су убице и налогодавци.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси