Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Рашка, Нови Бечеј, Ковачица, Трговиште и Нови Кнежевац воде у акцији "Oпштине и градови - пријатељи медија"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

17. 12. 2014.

Аутор: В. A. Извор: УНС

Рашка, Нови Бечеј, Ковачица, Трговиште и Нови Кнежевац воде у акцији "Oпштине и градови - пријатељи медија"

Удружење новинара Србије (УНС) покренуло је прошле недеље акцију „Општине и градови – пријатељи медија“ којом позива локалне самоуправе да подрже иницијативу УНС-а да 2 одсто буџета за наредну годину определе за пројектно финансирање медија и, као што закон предвиђа, спроведу фер конкурс и расподелу средстава.

 

УНС је контактирао све општине и градове, а до данас податке је добио од њих 13. На основу анализе добијених података од 13 општина, њих пет ће у 2015. години издвојити 2 или више одсто буџета за пројектно финансирање медија.

Општина Рашка за пројектно финансирање медија определила је 3.2 одсто буџета (31.042.000 динара), Нови Бечеј 2.75 одсто или 16.000.000 динара, Ковачица 2.15 одсто – 19.000.000 динара, а Трговиште и Нови Кнежевац по 2 одсто или 6.000.000 и 6.689.000 динара.

Осталих осам општина – Бачка Топола, Мали Иђош, Кањижа, Чока, Вршац, Варварин, Параћин и Апатин издвојиће у наредној години мање од 2 процента буџета за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса.

Најмање новца Нацртом буџета издвојила је општина Параћин – 0.5 одсто или 6.000.000 динара. Међутим, ова општина издвојиће за субвенцију локалном радију још 8.000.000 динара за првих шест месеци наредне године, до када овај медиј по закону мора бити приватизован.

УНС је, у писму у којем позива градове и општине да буду пријатељи медија, навео да су локални медији изузетно важни за постојање демократских институција и локални развој и позвао их да предвиде у буџету за наредну годину 2 одсто средстава за конкурсно финансирање медијског садржаја од јавног интереса.

УНС ће сачинити листу градова и општина – пријатеља медија коју ће публиковати на свом веб сајту и обавестити јавност о локалним властима које чине напор да подрже опстанак професионалних медија у сопственим срединама.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

17.12.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 21:38

LAKU NOĆ!

Pet opstina od sto pedest u Srbiji. Smatrate li da je akcija uspesna?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси