Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  "Борба за кадар” неистинама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

27. 08. 2015.

Аутор: Милорад Додеровић Извор: УНС

Милорад Додеровић одговара градоначелнику Лесковца Горану Цветановићу

"Борба за кадар” неистинама

Дописник аустралијског државног СБС радија и члан Управе УНС-а Милорад Додеровић одговорио је градоначелнику Лексовца Горану Цветановићу који је, оцењујући рад Комисије за доделу средстава за суфинансирање медијских пројеката у овом граду, рекао да су "за њега спорни само једна одлука и један члан те комисије", као и да је Милорад Додеровић "школски друг Југе (Томића)", власника радија који је добио средства на конкурсу. Одговор Милорада Додеровића преносимо у целости.

 

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић би се очигледно баш добро снашао међу учесницима ТВ ријалитија "Малдиви", који  иначе често, не бирају начин на који ће се "изборили за кадар" у медијима. Тако је са "невероватном лакоћом  клеветања" ових дана на седници Градског већа Лесковца, а оцењујући рад Комисије која је одлучивала о додели суфинансирајућих општинских буџетских средстава медијима, рекао да су "за њега спорни само једна одлука и један члан те комисије", а онда такав став и појаснио следећим речима:

"Тај Радио 016 , који је добио новац, никада није послао свог новинара ни на један догађај. Како су добили средства не знам? Али чуо сам да је један члан Комисије, тај Додеровић, школски друг Југе (Томића) који је власник радија. Шта је, ту је, казао сам да нећу да се мешам, мислим да комисија није одрадила коректно посао, али испоштоваћу њихову одлуку", казао је поред осталог Цветановић.

Добро је што су чланови лесковачке градске владе били паметнији од градоначелника, па су усвојили предлоге медијске комисије, али Цветановићеве речи су ипак "отишле у медијски етар", али не може, бре, то тако и баш тако.Оклеветај и пуји пике!?

Ја, "тај Додеровић", изабран сам за члана "спорне" комисије решењем које је потписао управо градоначелник Цветановић, а као кандидат предложен од стране Удружења новинара Србије (УНС). Радом Комисије председавао је мој колега Срђан Цонић, дописник РТС из Лесковца, а све одлуке комисија је донела једногласно.

Што се тиче власника Радија "016" Југослава Томића, он није мој "школски друг" јер је пет година старији од мене, па нисмо ни могли "школски друговати", иако сам и ја као и Томић, завршио у првој половини седамдесетих година Гимназију у Лесковцу. Након тога сам се преселио у Ниш где и сада живим.

Већ у другом мандату сам члан Управе УНС, биран на Скупштини овог најмасовнијег новинарског удружења у Србији. За собом имам 38 година професионалног радног стажа, а преко 20 година сам и стални акредитовани дописник аустралијског државног СБС радија.

Медијска "крвна слика" југа Србије није ми непозната, као што ми нису непознате ни колеге новинари из Лесковца. Радо повремено долазим у тај град у којем сам провео гимназијске дане и са многим колегама се са задовољством виђам и ван Лесковца, разговарајући поред осталог и о стању у нашој професији и невољама које новинари често имају са политичарима.

Пре доласка на састанак Комисије у Лесковац, наравно да сам се распитивао не само за пројекте који су конкурисали за средства из локалног градског буџета.

За Радио "016" сам и знао и чуо да је једна од најслушанијих радио станица у Лесковцу и околини. Да постоји још од 1993. године, као једна од првих приватних радио станица ван Београда. Знао сам и да не прати локални дневно - политички живот и политичаре, али зато изузетно добро прати области културе и спорта, које су ваљда такође део интереса и потреба грађана. Ту "ману" овог радија чак сматрам врлином. Али зато "озбиљном маном" сматрам чињеницу да градоначелник Цветановић не зна (или неће да зна) да је сврха Комисије чији сам био члан да одлучује о средствима за које су медији конкурисали конкретним пројектима. А пројекат Радија "016" који се односи на серију емисија о свеукупним проблемима особа са инвалидитетом заслужује и пажњу и финансијску подршку локалне самоуправе и грађана Лесковца.То што овај радио не "слика" довољно или никако градоначелника, можда је и боље за њега, јер је иначе често на мети медија и новинара, због, у најмању руку, некоректних, нетачних, често и увредљивих и бахатих јавних изјава о новинарима. Можда је "мана" Радија "016" што није извештавао са помпезног и времену и функцији недоличног и бахатог начина на који је градоначелник Цветановић половином марта ове године  прослављао свој рођендан. На том "рођенданском пиру",  лојални "скојевци" из његове странке послуживали су госте носећи мајице на којима је писало "Хвала ти што постојиш"! Све то сликали су и објавили они објективнији и храбрији медији, а лесковачка опозиција је тим поводом тражила оставку градоначелника.

Цветановића сам  у последње време виђао више него Југу, власника Радија "016", са којим се иначе углавном сусретнем и поздравим на "Нишвил" фестивалу у Нишу. Са градоначелником сам се срео пре неколико месеци у његовој канцеларији, када сам са представницима одељења за медије ОЕБС-а, а у својству представника УНС-а, био на разговору поводом приговора које је ОЕБС-у  упутила група угледних новинара из Лесковца.

Истим поводом смо тада били и на разговору са начелником Полицијске управе у том граду, а касније и на ручку у "Грошу", који је платио ОЕБС, иако је дошао и Цветановић и био рад да он плати. Чијим парама, нисам се распитивао. На том састанку са њим сам му у врло оштром тону скренуо пажњу да му никако не приличи, као академски образованом човеку и градоначелнику да, на својим конференцијама за медије или за говорницом Скупштине града "дрипачким жаргоном" оцењује новинаре и њихов рад. А нарочито оне који га не "сликају" онако како он себе види ујутру пред огледалом док се брије.

Добро се сећам да сам тада пред представницима ОЕБС-а, од њега и у његовој канцеларији тражио да уз "часну градоначелничку реч" обећа да се више неће тако понашати.

Дао је  такву реч на моје инсистирање, али сам био сигуран да ће је убзо погазити.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси