Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Министарство: Потребно три пута више новца за медије из локалних буџета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

18. 04. 2017.

Извор: Бета

Министарство: Потребно три пута више новца за медије из локалних буџета

Министарство културе и информисања оценило је данас да је минимум новца који треба гарантовати медијима у локалним самоуправама један одсто буџета, односно чак три пута више него што су градови и општине у просеку издвајали за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

"Имајући у виду чињеницу да су издвајања за медије у локалним самоуправама пре повлачења државе из власништва у медијима на основу Закона о јавном информисању и медијима била вишеструко већа, Министарство културе и информисања сматра да је минимум новца који треба гарантовати медијима један одсто буџета, што је троструко више од овогодишњег просека", наведено је у саопштењу.

Истраживање које је то министарство спровело у општинама и градовима у Србији показало је да је за суфинансирање пројеката од јавног интереса у области информисања било издвојено од 0,01 до 2,81 одсто, односно у просеку 0,37 одсто буџета за ову годину.  

Само 18 градова и општина у буџету за 2017. годину определило је измедју један и два одсто за пројектно суфинансирање медија.

Рекордер по додели новца пореских обвезника за медије је Нови Пазар са 2,81 одсто буџета (56,4 милиона динара), а следи Ковачица која је планирала 2,1 одсто годишњих расхода (15 милиона динара) за медијске конкурсе.

Општине Гаџин Хан, Костолац, Рековац и Смедеревска Паланка одговориле су Министарству културе и информисања да за пројектно суфинансирање медија нису планирали средства, док из Пожаревца, Ариља, Житорадје, Ћићевца и Прибоја нису одговорили Министарству културе и информисања.

У апсолутном износу највише новца за медије издваја Београд 76 милиона динара, што је свега 0,08 одсто буџета главног града.

"Министарство културе и информисања залагаће се да се изменама Закона о јавном информисању и медијима и Законом о буџету за 2018. годину обезбеде додатни трансфери локалним самоуправама за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, како би локалним медијима било на располагању најмање један одсто буџета општина и градова", додаје се у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси