Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Мрвице милановачким медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

11. 07. 2017.

Извор: gminfo.rs

Мрвице милановачким медијима

Из буџета општине Горњи Милановац за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, на територији општине Горњи Милановац, у 2017. години, опредељено је 3,5 милиона динара. На предлог стручне комисије, коју су чинили, Драгана Чабаркапа (на предлог Друштва новинара Војводине), Миладин Вукосављевић (на предлог Удружења спортских новинара Србије) и Бојан Нешковић (дугогодишњи медијски радник у више локалних медија са територије Моравичког округа) локалним медијама је од 3,5 милиона динара, опредељено 680.000 динара, скоро шест пута мање него медијима из окружења који су, како је комисија образложила, веома гледани и читани на територији наше општине. На конкурс је пристигло 24 пријаве, од којих су разматране 23, а једна је одбачена као непотпуна.

Локални медији који су подржани су:
- Таковске новине за пројекат "ПОДИГНИМО СЕЛО НА НОГЕ - ПУТ И НАЧИН РЕВИТАЛИЗАЦИЈЕ СЕЛА"  износом од 350,000 динара
- Гоги радио за пројекат "ГОВОРИМ ДА МЕ ЧУЈУ - РАДИО МЕГАФОН" износом од 100.000 динара
- ГМинфо портал за пројекат "СЛИКЕ ЗАВИЧАЈА" износом од 230.000 динара
 
По мишљењу стручне комисије, други су, вероватно, када је у питању информисање у нашој општини, далеко релевантнији и препознатљивији јер им је опредељено преосталих 2,8 милиона динара, међу њима се посебно истичу нишки,  краљевачки, чачански и ужички медији.
 
- Новостидана.рс (интернет портал из Ниша) за пројекат "ДА НАС ИМА ВИШЕ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ" износом од 100.000 динара
- ТВ МЕЛОС, (Краљево) за пројекат "ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ У ХРОНИЦИ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ" износом од 300.000 дианра
- ТВ ЛАВ, (Ужице) за пројекат "ДЕЦА - ЧУВАРИ СРПСКОГ ЈЕЗИКА" износом од 250.000 динара
- ЧАЧАНСКИ ГЛАС, недељник, за пројекат "СЕЛА - ПРИВРЕДНИ И ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛ ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА" износом од 150.000 динара.
- ТВ Телемарк, (Чачак) за пројекат "ИМАМО ПРАВО ДА ЗНАМО - МИЛАНОВАЧКЕ АКТУЕЛНОСТИ У ФОКУСУ МЕДИЈА" износом од  800.000 динара
- Радио ЏЕНАРИКА (Чачак) за пројекат "ХРОНИКА РУДНИЧКО-ТАКОВСКОГ КРАЈА" износом од 50.000 динара
- АГРОПРЕСС интернет портал (Чачак) за пројекат "РОДНА ЗЕМЉА ТАКОВСКОГ КРАЈА - МОГУЋНОСТИ И ПРАКСА" износом од 100.000 динара
- ТВ ГАЛАКСИЈА (Чачак) за пројекат "МИЛАНОВАЧКА СЕДМИЦА" износом од 500.000 динара
- Студио за фото, видео и пост продукцију 4Н СТУДИО ДРАГАН НИКОЛИЋ (Чачак) за пројекат "ЊИХОВО ЈЕ ПРАВО ДА ЧУЈУ И ВИДЕ - ОМОГУЋИМО ИМ" износом од 100.000 динара
- МОРАВА ИНФО, интерент портал,(ЧАЧАК) за пројекат "ПОРОДИЧНО НАСИЉЕ - ДЕСТРУКЦИЈА У ОГЛЕДАЛУ" износом од 150.000 динара
- ГЛАС ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ интернет портал (Чачак) за пројекат "ОТВОРЕНЕ ВЕСТИ – ПОЛИТИКА, ПРИВРЕДА, КУЛТУРА И СПОРТ У ЦЕНТРУ ПАЖЊЕ" износом од 200.000 динара
- МЕДИА ПОРТАЛ (Чачак) за пројекат, "ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ДАНАС" износом од 120.000 динара.
 
Таковске новине су локални лист, који излази једном седмично,  основан још 1961. године. Новине су са традицијом које сваки Милановчанин радо чита, а за неке наше суграђане су и једини извор информација са територије милановачке општине. Стручна комисија је, ипак, проценила да и Чачански глас заслужује део колача милановачких пореских обвезника, па је своју одлуку образложила да је то „ поред Таковских  новина једини иоле признати штампани медиј локалног карактера“ !? Умањење траженог износа Таковским новинама комисија је образложила да је "кроз овај конкурс препознато већ неколико комплементарних пројаката других медија са сличном тематиком и квалитетом".
Делимично подржан пројекат јединог милановачког штампаног медија говори у прилог чињеници да је туђе – слађе, лепше, боље, и по оцени комисије, квалитетније.
Пројекат ГМИНФО портала, јединог локалног онлине медија са месечном посетом од 150.000 и око 20.000 индивидуалних корисника, подржан је са 230.000 динара од тражених 972.000 динара, јер су, по образложењу комисије, трошкови пројекта „предимензионирани у односу на трошкове других истоврсних медија за садржаје сличне природе“.
Из буџета општине за суфинансирање локалних медија у 2017. години издвојено је, чак шест пута мање средстава,  него за медије из окружења.
Портал ГМИНФО је „захвалан“ „стручној“ комисији на опредељеним новчаним средствима и са задовољством се одриче додељеног износа, у нади да ће је локална власт преусмерити некоме коме су потребнија. Са толиким износом ГМИНФО не може на квалитетан начин допринети остваривању јавног интереса грађана у области јавног информисања, али ће наставити да о свом трошку Милановчане редовно обавештава о свим догађајима од јавног интереса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси