Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Незаконитости у спровођењу медијског конкурса у Пријепољу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

31. 08. 2017.

Аутор: Форум Инфо Извор: www.prijepolje.online

Незаконитости у спровођењу медијског конкурса у Пријепољу

Након објављивања Одлуке о расподели средстава из буџета општине Пријепоље на Конкурсу расписаном за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у информисању у 2017. години, којом је пријепољским медијима припало само 15% средстава, затражили смо копије докумената поднетих на конкурс, записник о раду стручне комисије, референце о члановима комисије, као и ко их је предложио.

Наравно, копију  тражене  документације, од чега не одустајемо, нисмо добили. Да би нас скинули са дневог реда, из Општинске управе понудили су нам увид у документацију. Без сликања и копирања. Забрањено, рекоше. Само гледај и пиши, преписуј, ако имаш времена.

– Али мени баш треба да документујем, да покажем документа гледаоцима и гледатељкама, посетиоцима нашег портала, објашњавам. Не вреди. Узми или остави.

Дај шта даш. Пристајем да уз надзор лица запосленог у општини (сатима је губио време) добијам документ по документ, погледам, запишем и вратим да би добила други. Ви, који читате овај текст, верујте или не верујте. Докази су строго чувана тајна.

Већ на прво гледање закључујемо колико је стручна комисија била стручна у разматрању пристиглих пријава. Конкурсом је прецизирано да најмањи износ средстава који се може одобрити по пројекту износи 100.000 динара, а највећи износ средстава 2.000.000 динара што значи да се сви који су тражили више од највећег износа аутоматски одбацују јер нису испоштовали правила конкурса. Примера ради, ТВ Санџак је буџетом тражила 2.119.000 динара, а да зло буде веће зона покривања ове телевизије је Нови Пазар, Тутин, Брус, Рашка и Александровац. Нема Пријепоља. Испуњена чак два услова за одбацивање пријаве.

За стручњаке и стручњакињу из Комисије, који су се самопредложили, члана из Друштва новинара Војводине и Удружења медијских радника и медија из Чачка – то је небитно. Подржавају пројекат ТВ Санџака са мало мање пара него што су тражили. Јер лепо су нацифрали – паре им требају за (преписујемо из буџета):  камеру  275.000 динара, микрофоне 238.000, рачунар за монтажу 154.000, осталу пратећу опрему 392.000, изнајмљивање додатне опреме 147.000, штампање материјала за сценографије 221.000, за монтажу и припрему за емитовање 295.000, канцеларијске трошкове 147.600 динара, телефонирање 73.800… Наравно, ту је и изнајмљивање аута 75.480 и исто толико за гориво… И да, замало да превидимо, мимо свих Правила и Закона, у буџету се нашла и ставка за репрезентацију у износу од 66.420 динара. Остала „сића“ је за персоналне трошкове оних који ће урадити, како је планирано 12 емисија и 24 тв прилога који ће, како је наведено у пројекту, “засигурно смањити тензије и нетрпељивости произведене непрофесионалним извјештавањем појединих медија, посебно портала – али и новина, ТВ, радио станица и других, који својим прилозима распирују међуверску и међунационалну мржњу…“

Шта рећи. Циљ оправдава средства. Нећемо мржњу. Нек љубав влада. Посебно међу, највише сликаним политичарима, на поменутој телевизији.

Тако се средствима грађана и грађанки општине Пријепоље финансира опремање и отварање још једног комплетно опремљеног студија. Где? У Новом Пазару или Пријепољу? Како је гостопримство ТВ Форуму ускраћено у Дому културе, можда се чаршијске гласине и остваре.

Кад је у питању друга, прибојска телевизија, са истим износом добијених средстава (1.925.000 динара), њима  општина Пријепоље финансира пет месеци плате за 12 запослених. За узврат они ће произвести 32 полусатне емисије, 20 интервјуа, 350 вести и тв прилога и 15 репортажа са терена…

У буџету „ПП медија“ није исказана ни једна ставка коју потражује од општине Пријепоље, а ипак им је опредељено 300.000 динара као и порталу „Глас западне Србије“ за гостовање представника локалне власти у Дневнику западне Србије. Потврда да ће се ови медијски садржаји емитовати на Телевизији Лав из Ужица је са датумом из јануара 2017. године, а јавност је упозната да је ова сарадња прекинута пре четири месеца.

Телевизија Форум не жели да даје легимитет оваквом Конкурсу и минимална, додељена средства од 100.000 динара оставља буџету општине. Грађане и грађанке Пријепоља и даље ће информисати о свим актуелностима од јавног интереса, што они препознају, цене и верују нам. Ми им на томе захваљујемо и то нам је највећа мотивација за даљи рад.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси