Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Тек основаним медијима у Смедереву додељено 100.000 евра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

14. 11. 2017.

Аутор: Виолета Глишић Извор: Цензоловка

Тек основаним медијима у Смедереву додељено 100.000 евра

Више од половине новца грађана Смедерева отишло медијима који нису ни постојали у време када је конкурс расписан. Портал еПодунавље добио је седам, а Балкан продукција Београд 4,9 милиона динара. Милорад Тадић истиче да је првој од две комисије суптилно наговештавано коме да додели новац.

Од 20 милиона динара, колико је смедеревска општина наменила пројектном суфинансирању медијских садржаја, готово 12 милиона комисија је доделила медијима који су у тренутку расподеле новца постојали свега неколико месеци.

Као апсолутни миљеник комисије издваја се портал еПодунавље, који је на конкурсу добио чак седам милиона динара. Одмах иза њега је ПР агенција за производњу аудио-визуелних производа Балкан продукција Београд, која је инкасирала 4,9 милиона.

Нису ни постојали у време када је конкурс расписан

Поред наклоности комисије која је распоређивала буџетски новац, овим медијима је још нешто заједничко – основани су свега три месеца пре него што је 6. септембра донета одлуку о расподели новца медијима у овом граду. У време када је конкурс расписан, 11. априла 2017. године, ови медији нису ни постојали.

Портал еПодунавље у Регистар медија уписан је 25. маја 2017. године, а као издавач наведена је агенција Open view d.о.о. из београдске општине Раковица. Ова агенција, према подацима са сајта Агенције за привредне регистре, основана је месец дана касније – 20. јуна, са 500 динара оснивачког капитала и са седиштем у Улици Париске комуне 51 у Београду. Као адреса за пријем поште наведена је Улица војвођанских бригада 2б у Вршцу.

Поред тога што различите адресе могу да збуне, још чудније делује чињеница да на порталу еПодунавље у делу „О нама“ пише да је власник овог медија еВршац Group д.о.о. из Вршца. И заиста, у Регистру медија налазе се две одлуке: једна од 25. маја, у којој је као издавач наведен еВршац Group d.о.о., да би у другој одлуци од 18. јула име издавача било промењено у Open view d.о.о.

На први поглед изгледа да администратори сајта еПодунавље једноставно нису били ажурни и нису на време променили име власника, али се испоставило да ове две агенције имају исту власничку структуру.

Градско веће Смедерева 23. јуна именовало чланове комисије, а затим четири дана пре расподеле новца, 2. септембра, преиначило своју одлуку и у комисију изабрало друге особе.

Наиме, према подацима са сајта АПР-а, власници еВршац Group d.о.о. били су Александар Чупић и Александар Кета, који су заједно 2012. основали портал еВршац.

У мају 2016. године Чупић је, како наводи ТВ Н1, после претњи које је локални моћник упутио њему и његовој породици, решио да престане да се бави новинарством. Свој део власништва у агенцији 1. јуна 2016. пренео је на Кету, који је тако постао једини власник еВршац Group д.о.о.

Чупић, међутим, годину дана касније оснива агенцију Open view d.о.о. и од бившег пословног партнера преузима портал еПодунавље. Три месеца после оснивања овај портал на конкурсу у Смедереву добија седам милиона динара.

У Регистру медија као главни и одговорни уредник портала еПодунавље наведен је Александар Чупић. То је једино име које се повезује са овим порталом, будући да вести које су на њему објављене нису потписане. На сајту не постоји ни редакцијски број на који се новинари могу позвати, већ само контакт форма за електронску поруку.

Цензоловка је дошла до броја телефона Александра Чупића, али он није желео да коментарише резултате конкурса у Смедереву, рекавши тек да је о висини средстава одлучивала комисија. Није желео ни да нам појасни како ће реализовати свој пројекат под називом „Регионални центар за јавно информисање грађана“, за који је добио средства, и којим темама ће се текстови, вредни седам милиона динара, бавити.

Једини одговор добили смо на питање да ли сајт има довољно запослених новинара који ће радити на пројекту.

„Имамо довољно новинара“, рекао је господин Чупић.

Колико је то довољно, није желео да коментарише.

Тадић: Суптилно наговештавали коме да дамо новац

Милорад Тадић, представник АНЕМ-а и Локал преса у смедеревској комисији, који је изабран на првом конкурсу, за Цензоловку каже:

„Сва тројица смо били сложни у оцени да пристигли пројекти нису задовољавали услове конкурса. Главна примедба била је да пројекти нису препознавали јавни интерес у области јавног информисања. Неки су били и технички неисправни, јер подносиоци пројекта нису исправно попунили део везан за буџет. У готово свим пројектима предвиђена активност била је праћење рада локалне самоуправе. Тиме се медији иначе баве и за то не би требало да добијају новац из буџета.“

Прва комисија је одбацила све пројекте изузев једног који је задовољавао критеријум јавног интереса.

„То је вероватно и разлог због кога је комисија замењена. Од почетка конкурса представници локалне самоуправе су нам суптилно наговештавали са којим медијима имају добру сарадњу. У преводу – коме треба да поделимо новац. Када то нисмо урадили, расписан је нови конкурс.“

Тадић истиче да је срамотно то што је конкурс у Смедереву спроведен на овакав начин. Подсећа да је новац додељен средином септембра, а рок за завршетак пројекта је крај године, као и да је ово већ виђен модел у коме се новац из буџета додељује медијима блиским власти.

Комисија промењена четири дана пре одлуке

Ништа боље није ни са агенцијом Балкан продукција Београд, о којој је немогуће пронаћи податке, осим оних наведених на сајту Агенције за привредне регистре.

Основана је 26. јуна 2017. године. Као власник се наводи Владан Михајловић. Као делатност агенције наведена је производња кинематографских дела, аудио-визуелних производа и телевизијског програма.

Нема података да је агенција уписана у Регистар медија, а ни уз помоћ Гугла нисмо пронашли сајт или страницу која је с њом повезана, тако да нисмо могли ни да ступимо у контакт са власником ове агенције или новинарима који ће радити на реализацији пројекта „Упознајмо се да би се боље разумели“, вредног 4,9 милиона динара.

На сајту нема ни редакцијског броја. Ништа боље није ни са агенцијом Балкан продукција Београд, о којој је податке могуће наћи само на сајту АПР-а

Осим расподеле новца, дискутабилно је и само спровођење конкурса у Смедереву, будући да је Градско веће у овом граду 23. јуна именовало чланове комисије, а затим четири дана пре расподеле новца, 2. септембра, преиначило своју одлуку и у комисију изабрало друге особе.

Очигледно је да локалној самоуправи из неког разлога нису одговарали Милорад Тадић, представник Пословног удружења Асоцијација независних електронских медија из Београда и Пословног удружења асоцијације локалних и независних медија Локал прес из Крагујевца, Петар Јеремић, представник УНС-а, и Владо Мареш, представник НУНС-а и НДНВ-а.

Њих су заменили „медијски радници“ Радојица Мали, Илија Стојановић и Синиша Батало, који се у последње време помињу као чланови комисија у којима је расподела новца у најмању руку дискутабилна.

Поред избора чланова комисије, Градско веће у Смедереву два пута је расписивало и јавни позив за учешће на конкурсу за суфинансирање пројеката. Наиме, први конкурс је расписан 11. априла, да би затим Веће 8. августа донело решење којим се конкурс поништава.

Да све буде још чудније, на том заседању Веће је расписало нови јавни позив за учешће на конкурсу. Оба решења потписала је градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић.

У Градској управи нису били расположени да нам објасне због чега је конкурс расписиван два пута, као ни разлоге зашто су „медијски радници“ у комисији заменили представнике медијских удружења.

Ни градоначелница Аврамовић није одговорила на питања Цензоловке о спровођењу конкурса.

Смедерево плаћа и синдикат новинара

Два највећа добитника на конкурсу добила су више него свих осталих седам заједно: Привредно друштво за рекламу и пропаганду Респецт Медиа из Смедерева добило је 1,5 милиона динара, Радио Лукс из Смедерева – 700.000, ТВ Смедерево – два милиона, Наш глас из Смедерева – 700.000, Синдикат новинара Србије – 200.000, Удружење за промовисање слободе изражавања Подунавска иницијатива – 570.000 и Коперникус – 2,43 милиона.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси