Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Град Београд не зна колико ће новца бити опредељено за медијске пројекте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

09. 01. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Град Београд не зна колико ће новца бити опредељено за медијске пројекте

Буџетом Београда за 2018. годину за медије је издвојено око 220 милиона динара, што је за 50 милиона више него претходне године. Ипак, према буџету који је усвојен крајем децембра претходне године, остало је нејасно како ће овај износ бити распоређен и колико је новца предвиђено за Конкурс за суфинансирање медијских пројеката. Из Секретарија за информисање Града Београда УНС-у су рекли да не могу да одговоре на питања о томе колико ће Град издвојити новца за конкурс за пројектно суфинансирање медија у 2018. години.

„Финансијски план Секретаријата за информисање за 2018. годину још увек није усвојен. Када буде званично усвојен, биће објављен на сајту Града Београда, и ту ће моћи да се види све везано за финансијски план“, рекли су УНС – у из Градске управе.

Како су додали, „Конкурс за суфинансирање медијских пројеката ће, када буде расписан, званично бити објављен у складу са Законом и Правилником“.

Град Београд је Буџетом за 2018. годину у одељку „Остваривање и унапређивање јавног интереса у области јавног информисања“ највише средстава издвојио за „услуге по уговору“ – више од 124 милиона динара.

За „субвенције приватним предузећима“ планирано је да се издвоји укупно 85 милиона динара, а за „остале дотације и трансфере“ намењено је 50 хиљада динара.

За „дотације невладиним организацијама“ издвојено је 5 милиона динара, а преостали новац, односно више од 5 милиона динара, планирао је за финансирање пореза, обавезних такси и  казни, стоји у одељку за финансирање медија.

Град Београд је за ову годину планирао приходе веће од 92 милијарде динара, односно за око 2 милијарде динара више од претходне године. Београдски буџет са пренетим средствима из претходне године износи 102 милијарде динара, што је за око 9,6 милијарди динара више него 2017. године.

Буџетом овог Града за 2017. годину за медије је било предвиђено 170 милиона динара.

За Конкурс за пројектно суфинанасирање медија у 2017. години опредељено је 74 милиона, а расподељно 73.900.000 динара.

У 2016. години Град Београд је на Конкурсу за суфинансирање медијских пројеката расподелио укупно 85.750.000 динара.

Комисије у Београду две године без репрезентативних новинарских удружења

Претходне две године Градска управа у комисије за оцењивање медијских пројеката није бирала представнике репрезентативних новинарских и медијских удружења и јавности познате медијске стручњаке.

Прошле године на конкурсу намењеном медијима 6,9 милиона динара добио је пројекат Удружења рок музичара, 5 милиона динара пројекат рекламне агенције Sky comm group (раније музичке компаније Sky music), 2 милиона динара пројекат фирме Video calibration, која је по расписивању конкурса добила овај назив и нову делатност - уместо трговине машинама и опремом регистровала је производњу кинематографских, аудио-визуелних и телевизијских садржаја.

ТВ Студио Б и повезане фирме Брендер д.о.о. и Ирик д.о.о. за своје пројекте добиле су 23 милиона динара, док је листу Информер преко Инсајдер тим и Инфо ит медија припало пет милиона динара. По пет милиона динара комисија је доделила пројектима листа Ало и Медијској мрежи, издавачу Српског телеграфа.

Након расписивања београдског конкурса за суфинансирање медијских пројеката 18. августа прошле године, регистроване су две фирме, 22. августа Фолим, а 23. августа Зофин, чији су пројекти прошли са 5 односно 4 милиона динара.

Комисија је милион динара доделила пројекту фирме "Слика вест", која се повезује са Небојшом Радошевићем, чланом комисије за оцењивање медијских пројеката. Поред Радошевића медијске пројекте су оцењивали и Ференц Берчек, Марија Стаменић, Владимир Јовановић и Драгана Миловановић.

Текст је настао у оквиру пројекта који је подржало Министарство културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси