Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Бечеј: Портал Бриф „фалсификовао“ медијске садржаје за које је добио милион динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

28. 02. 2018.

Аутор: Тијана Јанковић Извор: Webinfo

Бечеј: Портал Бриф „фалсификовао“ медијске садржаје за које је добио милион динара

Портал brif.rs који је за пројекат "Разноликост Бечеја" добио милион динара од бечејске локалне самоуправе, "фалсификовао" је медијске садржаје које је за те новце требао да уради у протеклој години. Бриф је требало да по пројекту, у периоду од маја до октобра 2017. године објави укупно 24 медијска садржаја у форми вести и видео прилога, али је уз наративни и финансијски извештај као сопствене ауторске садржаје приложио туђе текстове и туђе видео прилоге.

Наиме, анализом текстова и видео садржаја, које је уз Извештај овај медиј приложио општини Бечеј, а у које је портал Webinfo имао увид на основу Закона за приступ информацијама од јавног значаја, установљено је да, иако су потписани са "Бриф", то нису ауторски садржаји, већ вести у потпуности или делимично преузете од других медија или агенција.

У видео прилозима које је Бриф приложио као своје, а који никада нису објављени, ни на порталу brif.rs ни на YouTube каналу портала, коришћени су снимци који припадају локалној ТВ Бечеј. Тако се у оквиру шест видео прилога могу видети једноминутни "исечци" интервјуа са председником општине Бечеј, Драганом Тошићем, који је иначе сниман у студију ове бечејске телевизије и који у оригиналу траје око 45 минута. На преосталих 18 видео садржаја такође се могу видети кадрови и видео материјал ТВ Бечеј.

Да је Бриф у својим видео прилозима користио материјал ТВ Бечеј, за Webinfo је потврдио и Бојан Јанковић, власник продукције "Фронт Медија Про", која се већ дуги низ година бави производњом телевизијског филмског и радијског програма.

- Упоредили смо Брифове и прилоге ТВ Бечеј. Сасвим је јасно да се ради о истим видео клиповима, и лаик би то схватио. Најочигледније је код Брифовог прилога из студија, са председником општине, где се види сценографија ТВ Бечеј. Код осталих прилога, изјаве саговорника су потпуно исте. Иако је уводне секвенце читао други спикер, кадрови, покривке и саме изјаве су идентичне - каже Јанковић и додаје да је Бриф на све видео прилоге ставио свој лого и свој потпис.

- На свим Брифовим видео прилозима је исто. Графику бечејске телевизије су покрили својом. Када синхронизујете Брифов и прилог телевизије Бечеј, добијате потпуно исти клип - коментарише Јанковић.

Александар Ђекић, из Коалиције за надзор јавних финансија сматра да је кључни проблем што та 24 прилога нису објављена путем медија који је за те потребе добио милион динара грађана општине Бечеј.

-Са тог аспекта сматрамо да Уговор са општином Бечеј није испоштован јер се у пројекту наводи да ће сви материјали бити постављени на веб портал, где их до данашњег дана нема. Израда та 24 видео прилога у укупном трајању од око 26 минута, према правдању средстава коштала је око 910 хиљада динара, математички гледано сваки минут прилога грађане наше општине је коштао око 31.153 динара. Можда то не би ни било толико спорно да је продукција тих садржаја била на нивоу холивудских филмова, али у овом случају главни проблем лежи у томе што је видео материјале очигледно произвео други медиј „ТВ Бечеј“ који је такође на истом конкурсу добио средства - наглашава Ђекић.

Владан Стефановић, одговорни уредник ТВ Бечеј, чији је видео материјал Бриф приказао као своје ауторско дело, није се одазвао позиву на разговор.

Локални новинар и апсолвент права Дарио Тенжера каже да су и текстови, које је Бриф приказао у Извештају "присвојени".

- Они текстови који су у целини туђи, морали би бити, у најмању руку, потписани именом аутора јер, у бити, представљају ауторско дело. Наравно, аутор има право и на материјалну накнаду за коришћење његовог дела. Са друге стране, тамо где су коришћени делови туђих текстова, можда и није могуће доказати повреду закона, али је повреда етичких начела сасвим очигледна - истиче Тенжера уз опаску да је још страшније што нико никада није видео ниједног новинара те куће игде на терену у Бечеју.

- У малим заједницама, по правилу, нема много новинара и махом се познају. Макар и површно. Ко су новинари Брифа? Како они изгледају? Где живе? Нико не зна. Вероватно о квалитету њиховог "рада" најбоље сведочи чињеница да су на неколико места у текстовима уместо слике центра Бечеја ставили слику Новог Бечеја. Таква омашка се може десити једном, али новинар би требало да је свестан тога где ради и одакле извештава - закључује Тенжера.

"Пројекат је замишљен као серијал информативних прилога који се објављују на wеb порталу уз емитовање видео прилога. Прилози су састављени од приказа најважнијих догађаја на подручју општине Бечеј. Тежиште ће бити стављено на потребе националних заједница и особа са инвалидитетом, односно особа са посебним потребама", стоји у кратком опису Брифовог пројекта.

Иначе, за потребе реализације пројекта "Разноликост Бечеја" Бриф је потписао уговоре о пословној сарадњи са Развојним центром Comnet из Новог Сада и Новосадском ТВ и за те потребе издвојио по 405.000 динара, укупно 810.000. У уговору  између Развојног центра Comnet из Новог Сада, којег заступа Владимир Јовановић и Бриф Медиа Нет ДОО, Comnet се обавезује да за потребе реализације пројекта обави услуге снимања видео материјала и видео аудио дизајна (монтаже). Исте уговорне обавезе предвиђене су и за Новосадску ТВ.  

Поменути Владимир Јовановић, чије је Удружење добило 405.000 динара, био је члан Комисије у Бечеју, која је Брифу доделила милион динара. Јовановић се није одазвао позиву на разговор.

Главна и одговорна уредница портала Бриф, Маја Балтовић није се одазвала позиву на разговор.

Александар Ђекић очекује да ће се у наредном периоду искристалисати шта се заправо десило.

-Остаје нам да видимо да ли ће ВТВ Comnet доо Суботица који је оснивач „ТВ Бечеј“ тужити икога за грубо кршење ауторских права или су те материјале уступили или продали, што можда и не би било спорно да и „ТВ Бечеј“ није добио паре од општине Бечеј и у свом правдању средстава навео те видео материјале - закључује наш саговорник.

Сем што је "фалсификовао" медијске садржаје, Бриф није испунио ни обавезе из пројекта на основу ког је добио милион динара, а то је "јавно информисање грађана на територији општине Бечеј". Тако је новац пореских обвезника потрошен неодговорно, а исти медијски садржаји плаћени су "два пута".  

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси