Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Седам милиона за недоступне текстове
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

27. 04. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Седам милиона за недоступне текстове

Фирма „Брифинг Банат“ д.о.о. из Панчева, издавач портала www.južnibanat.rs, Граду Панчеву и Општинама Пландиште и Опово, правдала је пројекат текстовима који више нису доступни на овом порталу, а за чију производњу је добила скоро седам милиона динара на конкурсима у 2017. години, показало је истраживање Удружење новинара Србије (УНС). Ова панчевачка фирма је за правдање пројекта „Будимо информисани“ Граду Панчево и „Твоја општина је твоја“ Општинама Пландиште и Опово, доставила 750 линкова ка текстова, у које је УНС имао увид, а који више нису доступни на сајту www.južnibanat.rs.

На УНС-ово питање зашто нема текстова, са којима су правдани пројекти, координатор пројекта и директор фирме „Брифинг Банат“ Мирослав Стојановић рекао је да су „за то одговорне локалне самоуправе“, од којих је ова фирма на прошлогодишњим конкурсима добила вишемилионске износе.

Локалне самоуправе, у којима је ова фирма добила скоро седам милиона динара за производњу 750 текстова, скоро месец дана не одговарају УНС-у да ли су одговорне, као што Стојановић тврди, што текстови више не стоје на сајту, као и о разлозима за њихово уклањање.

Иначе, „Брифинг Банат“ је у 2017. години, на медијским конкурсима са порталом www.južnibanat.rs добила скоро 20 милиона динара и из буџета Општина Бела Црква, Ковачица, Ковин, Алибунар и Града Вршца.

 „Брифин Банат“: Медијски садржаји ће постати део сталног садржаја на порталу

Иако текстови, које је фирма „Брифинг Банат“ доставила Граду Панчеву и Општинама Пландиште и Опово не постоје на порталу www.južnibanat.rs, у извештајима за правдање пројеката, које је фирма доставила овим локалним самоуправама, у делу „одрживост пројекта“ наводи се супротно.

„Резултати пројекта су одрживи јер ће и након завршетка пројекта извештавања о темама које су биле део медијског садржаја пројекта ‘Будимо информисани’, постати део сталног садржаја инфо-регионалног портала www.južnibanat.rs“, наводи су у извештају за правдање достављен Граду Панчеву, у који је УНС имао увид.

Ипак, 750 линкова које је фирма „Брифинг Банат“ доставила Панчеву, Опову и Пландишту, који би требало да воде ка текстовима, а за које је фирма добила скоро седам милиона, нису више у функцији.

Да ли медијски садржаји портала www.južnibanat.rs постоји у другим медијима?

„Део медијског садржаја пројекта ‘Будимо информисани’ објављиван је на неколико других регионалних медија, месечнику ‘Старт 013’ као и на ТВ ’Панчево’ и на појединим глобалним порталима”, наводи су извештајима за правдање, у које је УНС имао увид, достављени Граду Панчево и Општини Пландиште.

У извештају за правдање пројекта достављен Општини Опово наводи се и да су текстови настали пројектом, поред листа „Старт 013“ и ТВ „Панчево“, објављивани и у листу “Глас Опова”.

У листу „Старт 013“ УНС-у су кратко одговорили да „никада нису сарађивали са овим порталом“ нити објављивали њихове текстове.

Како је УНС-у речено у листу „Глас Опова“, „формално је тачно да су сарађивали“, али да им је овај портал „ретко слао текстове“.

„То вам је однос десет према један, колико ми њима шаљемо текстове и колико они нама. Не знам ко је ту требало да добије 750 хиљада, а ко 1,8 милион динара“, рекли су УНС-у из „Гласа Опова“.

Подсетимо, лист „Глас Оповa“ је на прошлогодишњем конкурсу у Граду Панчево са пројектом под називом "Опово у слици и речи 2017", добио 750 хиљада динара.

У ТВ „Панчевo“ УНС-у нису одговорили да ли су медијски садржаји фирме „Брифинг Банат“, како се наводи у извештају за правдање достављен Граду Панчево, објављивани на овој телевизији.

У канцеларију фирме „Брифиниг Банат“ нико не долази

У згради „Панпројект“ у Панчеву на адреси Његошева 1, на првом спрату, налази се закључана канцеларија фирме „Брифинг банат“ и празно поштанско сандуче.

Како су УНС-у рекли суседи са спрата, „до сада нису видели да неко улази“ у канцеларију ове фирме.

Вишемилионски приходи након промене власника и уредника портала

Први власник фирме „Брифинг Банат“ д.о.о. био је Зоран Шћекић који је у септембру 2016. године регистровао ову фирму са капиталом од 100 динара, стоји на сајту Агенције за привредне регистре (АПР).

Шћекић је након месец дана, у Регистар медија уписао портал www.južnibanat.rs, у коме је, како се наводи у АПР-у, био и главни и одговорни уредник.

Међутим, фирма „Брифинг банат“ д.о.о. у јануару 2017. године мења директора, а портал www.južnibanat.rs након месец дана, одговорног уредника.

Уместо Зорана Шћекића, на место директора и одговорног уредника портала, у АПР-у, уписује се Мирослав Стојановић.

У јануару, када фирма „Брифинг Банат“ мења директора, пријављује се и на конкурсима у Граду Панчеву и Општинама Пландиште и Опово и добија око седам милиона динара.

Уредник ePodunavlja Александар Чупић, нови уредник и портала www.južnibanat.rs

У документима који су објављени на АПР-у, стоји да портал www.južnibanat.rs 7. фебруара 2018. године, мења свог уредника.

Уместо Мирослава Стојановића уписује се нови уредник Александар Чупић, иначе власник фирме „Open View“ д.о.о. и уредник сајта ePodunavlje.

На питање због чега је дошло до промене уредника, УНС-у је Стојановић рекао да „нема коментара“.

На исто питање УНС-а, Александар Чупић уместо одговора, спушта слушалицу.

Подсетимо, фирма „Оpen View“, издавач портала ePodunavlje, власника Александра Чупића добила је седам милиона динара на прошлогодишњем конкурсу у Граду Смедерево, за пројекат који још увек није оправдан, а о чему је УНС раније писао.

Такође, поред промене уредника, портал www.južnibanat.rs мења и издавача, као и назив.

Уместо фирме Брифинг Банат д.о.о, уписује се нови издавач портала, фирма Новинарска агенција „Јужни Банат“ д.о.о. из Панчева, власника Марка Ристивојевића.

Претежна делатност ове фирме, како стоји на АПР-у су „новинске агенције“.

На истом домену, уместо портала који је имао назив „Јужни банат“, сада стоји „Јужни банат, новинарска агенција“.

На порталу „Јужни банат, новинарска агенција“, импресум не постоји, а рубрике „контакт“ и „о нама“ нису у функцији.

Ко је и зашто дао предлог да портал www.južnibanat.rs добије новац у Граду Панчеву и Општинама Пландиште и Опово? 

На конкурсу у Граду Панчеву у 2017. години комисија у саставу, Ференц Берчек (РАБ Србија), Владимир Јовановић (Удружење туристичких новинара и писаца у туризму Србије) и Радојица Мали (Медијски стручњак, главни и одговорни уредник ИП "БЦ Инфо" из Беле Цркве) предложила је да четири милиона динара буде додељено порталу www.južnibanat.rs.

Како се наводи у образложењу, комисију је предлагач пројекта Мирослав Стојановић, уверио својом „стручношћу и професионалним референцама“.

У Општини Опово, као и у Граду Панчеву, члан комисије за оцењивање медијских пројеката је био Радојица Мали.

Осим њега, међу члановима комисије који су предложили да се фирми „Брифинг Банат“ у Опову додели скоро два милиона динара, били су Владимир Јовановић и Драган Ђилас.

Општина Опово најпре је, у прошлогодишњем конкурсу, одлучила да најмањи износ по пројекту буде 20 хиљада, а највиши милион динара.

Међутим, накнадном Одлуком Општинског већа у јануару прошле године, промењени су износи, тако да је најнижи био 10 хиљада, а највиши износ 1,8 милион динара.

„Посебну вредност пројекту даје представљање Општине Опово у ширем информативном контексту путем веб портала као и искуства у раду локалних управа и војвођанских општина“, образложила је комисија у предлогу, да скоро два милиона буду додељена порталу www.južnibanat.rs.

Члан комисије која је оцењивала пројекте у Општини Пландиште, такође је, као и у Опову и Панчеву, био Радојица Мали.

Осим њега, комисију су чинили и Весна Бунијевац (Асоцијација електронских медија Војводине – АЕМВ) и Милорад Радовић (РТВ „Среће“, Сомбор).

Комисија је у Општини Пландиште констатовала да фирма „Брифинг Банат“ поседује „неопходне ресурсе за реализацију пројекта“ и предложила председнику Општине да овој фирми додели два милиона фирми.

Коме је уплаћиван новац „Брифинг Баната“?

Највише новца, које је фирмa „Брифинг Банат“ добила у Граду Панчево (четири милиона), Општинама Пландиште (два милиона) и Опово (1,8 милиона), уплаћивано је фирмама које нису ни постајале у време када су расписани конкурси у овима локалним самоуправама, и када су донета решења да се фирми „Брифинг Банат“ додели вишемилионски износ.

Према извештајима за правдање пројеката у овим локалним самоуправама, у које је УНС имао у увид, највише новца уплаћивано је фирмама „Зеду медиа“ д.о.о. и „Webster“ d.о.о.

Фирма „Зеду медиа“ д.о.о. из Београда уписана је у АПР-у у јуну прошле године, са капиталом од 100 динара, а основна делатност ове фирме је „производња кинематографских дела, аудио-визуелних производа и телевизијског програма“.

Од седам милиона, колико је фирма „Брифинг Банат“ добила од прошлогодишњих конкурса у Граду Панчеву, Општинама Пландиште и Опово, овој фирми уплаћено је око четири милиона динара.

Два месеца након регистровања фирме „Зеду медиа“, у АПР се уписује и фирма „Webster“ са седиштем у Панчеву. 

Основна делатност ове фирме, чији је оснивачки капитал 100 динара, су „веб портали“, како се наводи на АПР-у.

Овој фирма је од медијских конкурса у 2017. години из буџета Града Панчева, Општина Пландиште и Опово, фирма „Брифинг Банат“ уплатила укупно милион динара.

Обе фирме, судећи по уплатама фирме „Брифинг Банат“ за потребе пројекта, баве се фотографисањем, превођењем, видео продукцијом, лектуром и коректуром, координацијом друштвених мрежа, обуком редакције, визуализацију медијског садржаја, аналитиком сајта...

Град Панчево и у 2018. доделио новац сајту www.južnibanat.rs

Према Решењу о расподели средстава у Граду Панчево, и у овој години, порталу www.južnibanat.rs додељен је новац.

Како се наводи у Решењу о расподели, градоначелник Панчева прихватио је предлог комисије, да фирми Новинарска агенција „Јужни Банат“ д.о.о. буде додељно 1,3 милион динара.

На сајту Града још увек није објављена одлука о именовању комисије, која је дала предлог за расподелу новца, иако у Закону о јавном информисању и медијима, у члану 24, стоји да се одлука о именовању мора објавити на сајту.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

02.05.

2018.

AC [нерегистровани] у 09:40

Мутне радње јужнобанатске

Према Решењу о расподели средстава из области јавног инфомисања у општини Бела Црква, и у 2018. години, додељена су средства медију Јужни Банат и Ебелацрква.

Занимљиво је да уредник претходно наведених медија Александар Чупић. Одобрена средства у 2018. години за портал Јужни Банат (www.јужнибанат.рс) у износу од 400.000,00 динара, а за портал Е Бела Црква у износ од 1.400.000,00 динара.

Честа промена власника, директора и уредника у току конкурса и у периоду реализације пројекта за портал Јужни Банат (www.јужнибанат.рс), може да указује на финансијски криминал и корупцију.

Развијен је цео систем манипулација конкурсима из области јавног инфомисања, од предлога чланова комисије од стране медијских удружења, начин рада стручних служби локалних самоуправа, избор пристиглих пријава за пројектно суфинсирање ...

Где одлазе финансијска средства, ако немају своје (нпр. новинаре) медијске садржаје (производњу медијских садржаја), а искористили нпр. случај портала Јужни Банат износ од скоро 20 милиона динара (максимум средстава додељује се за 80% укупне вредности пројекта) у 2017. години из буџета Општина Бела Црква, Ковачица, Ковин, Алибунар и Града Вршца.

Којим документима правдају додељења финансијска средства, а градови и општине иста документа прихватају.

"Закон, кажем, не само окренут од свог правог циља, већ натеран да следи сасвим супротан циљ! Закон - претворен у оружје свакојаке похлепе! Уместо да контролише злочин, закон - и сам крив за зла која би требало да кажњава!" (Закон, Фредерик Бастија)

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси