Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Градоначелник Панчева: Нисмо тражили да сајт Јужни Банат уклони текстове
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

21. 05. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Градоначелник Панчева: Нисмо тражили да сајт Јужни Банат уклони текстове

„Град Панчево није одговоран што текстови на порталу Јужни Банат, којима је правдан прошлогодишњи пројекат, не постоје“, рекао је Удружењу новинара Србије (УНС) градоначелник Панчева Саша Павлов, одговарајући на оптужбе тадашњег власника овог портала да су локалне самоуправе одговорне што на сајту нема текстова.

„Немам информацију да линкови нису у функцији, али могу да кажем да ни од кога нисмо тражили да уклони текстове. Немамо право на то, то је глупост највећа. Постоји комисија која добија извештаје за правдање пројекта. Уколико она закључи да то није у складу са уговором који је потписан, постоји законска регулатива, раскидање уговора“, рекао је Саша Павлов УНС-у.

Подсетимо, власник фирме „Брифинг Банат“, тадашњи издавач портала Јужни Банат Мирослав Стојановић УНС-у је раније, на питање због чега линкови ка текстовима који су достављени Граду Панчеву, али и општинама Пландиште и Опово за правдање пројекта нису у функцији, рекао да су за то одговорне локалне самоуправе.

У извештајима за правдање пројекта који је добио четири милиона динара од Града Панчева, о чему је УНС писао, Стојановић је уместо 250 медијских садржаја, вести, најава, аналитичко-истраживачких текстова, видео и фото репортажа, записа и интервјуа, Граду доставио 250 линкова ка сајту Јужни Банат који нису у функцији.

„Овај портал је као и сваки други медиј који је добио новац на конкурсу. Постоји комисија, било да су медији у питању или било која друштвена област коју пројектно финансира локална самоуправа. Комисију углавном формирамо од стручних људи и сваки закључак који они донесу, ја прихватам“, рекао је УНС-у Павлов.

Прошлогодишња комисија која је одлучила да порталу Јужни Банат додели четири милиона динара била је у саставу Ференц Берчек (РАБ Србија), Владимир Јовановић (Удружење туристичких новинара и писаца у туризму Србије) и Радојица Мали (Медијски стручњак, главни и одговорни уредник ИП "БЦ Инфо" из Беле Цркве).

Како се наводи у образложењу комисије која је оцењивала пројекте је, предлагач Мирослав Стојановић, власник фирме „Брифинг Банат“ уверио својом „стручношћу и професионалним референцама“.

Градоначелник Панчева је рекао УНС-у да је скоро потписао и овогодишње Решење о расподели средстава медијским пројектима и да мисли да је више од 30 медијских кућа добило новац.

На питање УНС-а зашто је и ове године потписао Решење којим је портал „Јужни Банат“ добио 1,3 милиона динара, иако је четири милиона динара овај портал правдао са линковима који нису у функцији, Павлов је рекао да „постоји комисија у Граду Панчеву која га обавештава да ли неко има права или не да добије новац“.

„Та комисија  је Секретаријат за јавне службе Града Панчева, који добија извештаје о правдањима по свим конкурсима“, рекао је Павлов УНС-у и додао да га она није обавестила да је у прошлогодишњем извештају за правдање пројекта сајт Јужни Банат доставио линкове који нису у функцији.

У Секретаријату за јавне службе Града Панчева, међутим, УНС-у су рекли "да су они једино техничка подршка која добија извештаје о правдању и да они не одређују ко има права да добије новац".

„Не пише у Закону и Правилнику да ми имамо то право, већ комисија и градоначелник који потписује Решење о расподели“, рекли су УНС-у у Секретаријату.

Осим Граду Панчеву, сајт Јужни Банат је у извештајима за правдање, у које је УНС имао увид, још 500 линкова који нису у функцији доставио и Општинама Опово и Пландиште.

Општине Пландиште и Опово УНС-у више од месец дана нису одговориле да ли су одговорне, како је раније рекао УНС-у Мирослав Стојановић, што текстова нема на сајту Јужни Банат, а са којима су правдани прошлогодишњи конкурси за медије.

Подсетимо, „Брифинг Банат“ је у 2017. години, на конкурсима за медије са порталом Јужни банат добила скоро 20 милиона динара и из буџета Општина Бела Црква, Ковачица, Ковин, Алибунар и Града Вршца.

На сајту Агенције за привредне регистре (АПР) стоји да је портал Јужни банат ове године, променио свог уредника и издавача.

Уместо Мирослава Стојановића уписује се нови уредник Александар Чупић, а уместо фирме Брифинг Банат д.о.о, фирма Новинарска агенција „Јужни Банат“ д.о.о. из Панчева, власника Марка Ристивојевића.

На истом домену, уместо портала који је имао назив „Јужни банат“, сада стоји „Јужни банат, новинарска агенција“.

На порталу „Јужни банат, новинарска агенција“, импресум не постоји, а рубрике „Контакт“ и „О нама“ нису у функцији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси