Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Удружења: Конкурс нелегитиман – министар и државни секретар морају да оду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

08. 06. 2018.

Удружења: Конкурс нелегитиман – министар и државни секретар морају да оду

Новинарска и медијска удружења (НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) сматрају да су резултати конкурса за медијске пројекте и начин на који је он спроведен у потпуном нескладу са тврдњом Владе Србије да је спремна да, у сарадњи са релевантним новинарским и медијским удружењима, решава бројне, нагомилане проблеме на медијској сцени.

Новинарска и медијска удружења сматрају да су смене министра Владана Вукосављевића и државног секретара Александра Гајовића једини логичан потез Владе Србије после овог, најновијег скандала за које је одговорно Министарство културе и информисања.

Новинарска и медијска удружења истичу да резултати конкурса за медијске пројекте Министарства културе и информисања Србије сведоче да се катастрофално лоша пракса конкурсног суфинансирања са локала преселила на републички ниво, и да су наша удружења била у праву када су се повукла из рада комисија, не желећи да дају легитимитет једном у потпуности нелегитимном процесу.

Квалитете пристиглих пројеката процењивале су, у претежној мери, стручној јавности потпуно непознати “медијски стручњаци” или компромитоване особе из удружења која су већ позната по активном учешћу у обесмишљавању процеса конкурсног суфинансирања на локалном нивоу, односно усмеравању новца грађана не за јавни интерес него ка медијима блиским властима.

Удружења жале због тога што су кандидати Удружења новинара Србије учествовали у раду комисија и тиме на себе преузели добар део одговорности за његове катастрофалне резултате.

Београд-Нови Сад-Крагујевац, 8. јуни 2018.

Независно удружење новинара Србије (НУНС)

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)

Асоцијација Локал прес

Коментари (2)

Остави коментар
нед

10.06.

2018.

novinar [нерегистровани] у 14:34

Plodovi

Da li ova udruženja zaboravljaju kad su u komisijama bili nazastupljeniji njihovi članovi i onda mesili finansijski kolač po svom receptu. Zaborvili su i to, da sada ubiru plodove sopstvene setve, odnosno kreiranja i insistiranje na usvajanju baš ovakvog zakona.

Одговори
пет

08.06.

2018.

Novinat [нерегистровани] у 14:59

Konkurs

Da li to znaci da ova udruzenja nece da sprovode projekte koje su dobili i da li znaci da se odricu tog milionskog novca? Zasto nam tu najvazniji stvar nisu saopstili? To bi bilo principijelno sa njihove strane ...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси