Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  За шест месеци „Информеру“, „Српском телеграфу“ и порталу Србија Данас 13 милиона за медијске пројекте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

21. 06. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

За шест месеци „Информеру“, „Српском телеграфу“ и порталу Србија Данас 13 милиона за медијске пројекте

На конкурсима за пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса листовима „Информер“ и „Српски телеграф“ и порталу srbijadanas.com додељено је око 13 милиона динара за првих шест месеци ове године, упркос томе што је мониторингом Савета за штампу у прошлој години забележено више од три хиљаде прекршаја новинарског кодекса у овим медијима.

Како је показало истраживање Удружења новинара Србије (УНС), осим у дванаест локалних самоуправа у којима су добили укупно 6.650.000 динара, а о чему је УНС раније писао,  листови „Информер“, „Српски телеграф“ и портал srbijadanas.com су у претходних месец дана добили 6.400.000 динара у Новом Саду, Ковачици, Руми, Сремској Митровици и Новом Бечеју.

У Новом Саду, фирми „Инфо ИТ медиа“ д.о.о. чији је оснивач фирма „Инсајдер тим“, издавач „Информера“, додељено је милион, док је фирми „Медијска мрежа“ издавачу „Српског телеграфа“ додељено пола милиона динара, наводи се у Решењу о расподели новца медијским пројектима у Новом Саду.

Власници фирме „АБ медиа“ Ани Абрамовић додељено је пола милиона динара. Ова предузетница се иначе појављује на конкурсима са пројектима за медијски садржај који ће бити објављен на порталу srbijadanas.com.  

Према сазнањима УНС-а, у комисији која је оцењивала пројекте у Новом Саду, у саставу др Биљана Ратковић Његован (предлог новинарских удружења и медијских асоцијација), Марина Димитрић (РАБ), Милован Балабан (медијски стручњак, иначе запослен у општинској управи Темерина), Ђуро Вукелић (новинар) и Борис Павлов (предлог новинарских удружења и медијских асоцијација), било је неслагања да ли да листу „Информер“, због учесталог кршења новинарског кодекса, буде додељен новац.

Председница петочлане комисије, професорка на новосадском Факултету техничких наука Биљана Ратковић Његован, рекла је УНС-у да је комисија оцењивала иновативност пројеката.

„Прво смо гледали да ли пројекат има услове како бисмо га подржали, а други услов је садржај медијског пројекта. Такође смо оцењивали да ли пројекти имају добре индикаторе, циљеве, да ли су коректно описани, као и буџет пројекта“, рекла је УНС-у Ратковић Његован.

На питање УНС-а због чега је додељен новац медијима који крше новинарски кодекс, Ратковић Његован је рекла да ако би се комисија водила тиме, дошло би до дискриминације тих медија.

„Уколико би се водили тиме, довели бисмо и у питање опстанак неких медија који су конкурисали“, рекла је она УНС-у и додала да „никаквих политичких притисак није било да се додели новац овим медијима“.

У Новом Саду за медијски конкурс из буџета је било издвојено 65.224.000 динара. Међутим, у Решењу о расподели које је потписао градоначелник Новог Сада Милош Вучевић око десет милиона динара остало је нераспоређено.

У Сремској Митровици београдске фирме „Инфо ИТ медиа“ и „Медијска мрежа“ д.о.о. добиле су по 400 хиљада динара.

Према Решењу о расподели средстава медијима у Сремској Митровици власнику фирме „News media team“ Страхињи Вујадиновићу додељено је милион динара. Овај предузетник се иначе појављује на конкурсима са пројектима за медијски садржај који ће бити објављен на порталу srbijadanas.com.  

У комисији која је оцењивала пројекте у Сремској Митровици били су представници ПРОУНС-а као и Нове медијске мреже (НМС).

У Општини Рума пројектима који ће бити реализовани у листовима „Информер“ и „Српски телеграф“ и на порталу srbijadanas.com додељено је укупно 1,5 милион динара, док су у Ковачици 900.000 динара добили исти медији.

Подносилац пројекта који ће бити реализован на порталу srbijadanas.com у Руми била је власница фирме „АБ медиа“ Ана Абрамовић, док је у Ковачици за исти портал новац добио власник фирме „News media team“ Страхиња Вујадиновић.

У Ковачици су по 200 хиљада добиле фирме „Инфо ИТ медиа“ и „Медијска мрежа“ д.о.о, а портал srbijadanas.com пола милиона динара.

У комисији која је оцењивала пројекте у Општини Ковачица били су представници Нове мреже Србије (НМС), као и Удружења ComNet из Суботице.

Портал srbijadanas.com је у Новом Бечеју добио 200 хиљада, а подносилац пројекта у овој општини била је фирма „News media team“.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси