Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Нови лажни подаци фирме „Essentis“ Министарству културе и информисања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

05. 10. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Нови лажни подаци фирме „Essentis“ Министарству културе и информисања

Власница фирме „Essentis“ Татјана Лукић, у писму упућеном Министарству културе и информисања (МКИ) непосредно након што је ова фирма добила највише новца на медијском конкурсу МКИ, навела је да је промет ове фирме двоструки већи од стварног. Као одговор на јавне критике што је непозната фирма у области производње медијских садржаја добила највише новца на конкурсу, односно 4,9 милиона динара, користећи се и лажним подацима Лукић је у писму упућеном Министарству, а у које је УНС имао увид, између осталог навела и да је продукција „Essentis“ у 2017. години имала промет од осам милиона динара.

Супротно томе, у финансијском извештају о пословању ове фирме, који је недавно објављен на сајту Агенције за привредне регистре (АПР),  стоји да је промет „Essentisa“ у 2017. години био 3.790 милиона динара, односно више него двоструко мањи од оног који је власница Татјана Лукић навела у писму Министарству. 

Лукић у писму наводи и да предузеће постоји од 2008. године „да има озбиљно и богато искуство рада на међународним пројектима, те да је, за разлику од година у којима је било неактивно, или бележело мале промете, 2017. године имало промет од осам милиона динара“.

Из биланса стања ове фирме, објављеног на сајту АПР-а, уочљиво је и да „Essentis“ није исплаћивао новац физичким лицима по основу ауторског и уговора о делу у току прошле године, што значи да фирма ни у претходној години није исплаћивала хонораре. Ипак, Лукић је у пријави на конкурс МКИ навела да је број ангажованих (укупан број стално запослених и хонорарних радника) 15.

Подсетимо, према финансијским извештајима из 2015. и 2016. године, објављеним на сајту АПР-а, "Essentis" такође није исплатио нити један хонорар. 

Фирма променила власника и адресу

„Essentis“ је, иначе, почетком септембра променио власника и адресу.

Уместо досадашње власнице Татјане Лукић, на сајту АПР-а почетком септембра ове године, уписан је Владимир Ђурић.

УНС је претраживањем јавно доступних података утврдио да је нови власник фирме „Essentis“ Владимир Ђурић композитор, певач и писац, познатији као „Ђуро Морнар“.

Међутим, на питање УНС-а да ли је он власник фирме „Essentis“, Ђурић је негирао.

Нови власник је у августу поднео захтев за промену власника и адресе фирме „Essentis“, али је одбијен, јер је он у том тренутку био „неовлашћени подносилац пријаве“, па је АПР тражио да се достави одлука тадашње власнице Татјане Лукић.

У септембру, у другом покушају, промене су усвојене, стоји на сајту АПР-а.

Подсетимо, пројекат фирме „Essentis“ „Србија-100 година након Солуна“ добио је највише новца на конкурсу МКИ, упркос томе што до тада ова фирма није производила медијски садржај, није имала запослене и није исплатила нити један хонорар, о чему је УНС раније писао.

Управо зато, новинарска и медијска удружења послала су писмо министру културе и информисања Владану Вукосављевићу и позвала га да испита да ли су оправдане њихове сумње да је било незаконитости у пријави и реализацији конкурса. Осим ове фирме, удружења су у писму тражила да се испитају и документи којима је фирма Г.Ф.Ц. конкурисала наводећи туђе награде као своје, о чему је УНС раније писао.

Да би наводи из писма удружења „о потенцијалним недостацима и пропустима при додели средстава на конкурсу“ били проверени, Вукосављевић је агенцији „Бета“ 2. августа рекао да је формирана Радна група МКИ и да ће она сутрадан саопштити закључак.

До данас, закључак ове Радне групе није саопштен.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси