Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  У Параћину највише новца новорегистрованом порталу и РТВ Шабац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

27. 11. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

У Параћину највише новца новорегистрованом порталу и РТВ Шабац

Највише новца на другом овогодишњем медијском конкурсу Oпштине Параћин додељено је порталу Инфоцентрала из Јагодине који је у Регистар медија уписан непосредно пре расписивања конкурса, утврдило је Удружење новинара Србије (УНС). Портал www.infocentrala.rs регистрован је 19. септембра ове године, односно пет дана пре расписивања конкурса у Параћину.

За два пројекта који ће бити реализовани на овом порталу у Параћину је додељена скоро трећина новца, односно 3.100.000, од укупних 10.950.000 динара колико је опредељено конкурсом. Пројекте који ће бити реализовани на порталу www.infocentrala.rs, поднели су Анита Ђукић ПР веб портали Инфоцентрала Јагодина и Слободан Ћирић ПР Агенција за консалтинг Cirius Libertus Параћин.

Иако је фирма Аните Ђукић основана 2014, а Ћирића 2010. године, на сајту Агенције за привредне регистре (АПР) нема финансијских извештаја о њиховом пословању.

После овог портала, највише новца добили су пројекти медијске куће РТВ Шабац и лист „Mоравске вести“ из Јагодине, којима је додељено по 1.700.000 динара.

Два пројекта медијске куће РТВ Канал М из Параћина суфинансирана су са 1.600.000 динара. Иначе, ова једина локална медијска кућа је претходних година добијала највише новца на конкурсима своје општине.

Власница портала који је добио највише новца од 2015. додељивала новац медијима у Параћину

Из Решења о образовању параћинских комисија за 2015, 2016. и 2017. годину види се да је на предлог Клуба новинара Поморавља свих ових година именована Анита Ђукић. Такође, у комисијама од 2015. године сви чланови бирани су управо на предлог Клуба новинара Поморавља.

Ове године комисију су чинили Станимир Станковић,  Драган Марковић и Душан Аничић, које је предложио Клуб новинара Поморавља.

Анита Ђукић која је претходних година оцењивала пројекте у Параћину, уједно је и власница новорегистрованог портала www.infocentrala.rs, који је ове године добио трећину новца у Параћину, потврдио је УНС-у Душан Аничић.

Иначе, представници Клуба новинара Поморавља три године заредом су у Јагодини додељивали новац Коперникусу РТВ Јагодина д.о.о, иако је Државна ревизорска институција у извештају о пословању Града Јагодине у 2016. години навела да ова медијска кућа 3,2 од укупно 7,2 милиона динара колико је добила на конкусу те године, није искористила за „пројектне активности“.

Представници овог Клуба новинара Поморавља били су и у комисији у Аранђеловцу где су додели новац РТВ Шумадији  чији је рачун у блокади и листу „Курир“ који учестало крши новинарски кодекс.

На конкурсу мање новца за једини локални медиј у Параћину

Медијској кући РТВ Канал М је на овом конкурсу за два пројекта, који ће бити реализовани на телевизији и радију, додељено укупно 1.600.000 динара. Иначе, претходних година, овој медијској кући је из буџета Општине Параћин додељивано највише новца.

Подсетимо, РТВ Канал М је у јуну ове године од Дејана Михајовића, иначе власника Пословног система Михајовић у оквиру којег послују млекара, трговина, бензинске пумпе и ресторани, купио Радоица Милосављевић за 50.000 евра, како су писали медији.

Занимљиво је да први пут од увођења пројектног суфинансирања у овој општини највише новца не добија РТВ Канал М и то у години када је променио власника, док је двоструко више новца од ове локалне телевизије добио РТВ Шабац.

Иначе, другим конкурсом у Параћину суфинансирани су и медијски пројекти листа и портала Данас (380.000), портала Синдикат новинара Србије (50.000), портала и листа Нови магазин (400.000), Агенције Бета (1.000.000), портала Зајечар онлајн (400.000) и портала Новости дана (200.000).

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

27.11.

2018.

Срђан [нерегистровани] у 10:34

Консеквенце

И шта ће сада УНС покренути против чланова контрверзног Клуба новинара Поморавља који су махом и чланови УНС-а. Зар они нису прекршили важећи Кодекс Новинара Србије.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси