Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  Пирот: Десет година финансирања медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

28. 11. 2018.

Аутор: Зоран Панић Извор: Данас

Градска управа Пирот и НУНС организовали јавну дебату о суфинансирању пројеката информисања у овом граду

Пирот: Десет година финансирања медија

Јавна дебата о утврђивању јавног интереса за суфинансирање пројеката јавног информисања на подручју Града Пирота одржана је у скупштинској сали Града.

Дебату су организовали Градска управа Пирот и НУНС. Циљ јавне дебате је да се дефинишу теме од јавног интереса за Град које ће послужити као основа за буџетско суфинансирање медијских садржаја у јавном информисању.

Учествовали су представници медија, јавних преузећа, установа, невладиних организација… Помоћник градоначелника Пирота Бојан Ранђеловић је, уз подсећање да су слободни медији услов за развој слободне демократије и да се градјани преко медија информишу о питањима која су за њих значајна, рекао да је Град Пирот први схватио значај и улогу медија, суфинансирајући локалне медије још од 2008. године иако у то време то није била законска обавеза.

– Међу првима смо у Србији расписали конкурс за доделу средстава за медије и формирали комисију за доделу средстава 2010. године. Четири године касније смо схватили значај електронских медија и расписали конкурс за доделу средстава интернет порталима. Законом о јавном информисању који је донет 2014. године предвидјено је пројектно финансирање медија и медијских садржаја на јавном кокурсу а на основу одлуке независне комисије о додели средства. Већ од 2015. године смо медју првима расписали јавни позив за пројектно финансирање медија и медијских садржаја. Имамо одличну сарадњу са коалицијом медијских и новинарских удружења- НУНС, УНС, АНЕМ, Локал прес и управо на основу њихових сугестија смо 2016. године усагласили конкурсну процедуру, изменивши и допунивши јавни позив, чиме смо показали приврженост поштовању закона, али и поштовању медијских удружења и радника- рекао је Ранђеловић.

НУНС је изабрао Пирот за локалну самоуправу која ће дефинисати модел утврдјивања јавног интереса и тиме бити пример добре праксе за друге градове и општине у Србији. Генерални секретар НУНС-а Светозар Раковић је указао на тежак положај медија и настојање овог Удружења да се унапреди пројектно финансирање медија.

– Захвални смо Градској управи у Пироту која је препознала значај једне овакве јавне дебате о суфинансирању пројеката информисања. Са овом нашом јавном дебатом почели смо 2015. године у пилот градовима Чачак, Врање и Ниш. Прошле године смо имали јавне дебате у Шапцу, Параћину и Свилајнцу а ове у Пироту, Новом Пазару и Чајетини. Циљ нам је да анимирамо пре свега представнике невладиног сектора, али и буџетске установе да размишљају током целе године о темама којима медији треба да се баве у својим пројектима са којима конкуришу. Све те теме ће после још једне дебате у Пирпоту, разматрати Градско веће- рекао је Раковић.

У дискусији је речено да је ова јавна расправа веома значајна како би медији имали јаснију слику о темама и пројектима с којима треба да конкуришу. Према речима председница Комисије за доделу пара медијима у Пироту Маје Мијалковић, комисија има ни мало лак задатак јер се финансирање свело на пуко преживљавање локалних медија.

– Да није тако и да се из буџета града Пирота не издвајају средства ни један медиј у граду не би постојао – рекла је Мијалковићева, шефица Дописништва РТС-а у Пироту.

Ове године 24 милиона за медије

-Град Пирот је ове године на основу јавног позива и одлуке незавинске комисије суфинансирао 17 медијских пројеката у укупном износу од 24 милиона динара. Од 2008. до ове године смо за финансирање медија укупно издвојили 216 милиона динара- рекао је Бојан Ранђеловић.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

29.11.

2018.

Novinar [нерегистровани] у 18:05

Pirocanski ca/ca/ca

Podela novca po meri NUNS-a i medijske koalicije je njihov isključivi interes. Kako ne pomenuste nekada sjajni Radio Pirot koji ste ugasili zarad privatnog radija jednog od lidera medijske koalicije koji je vlasnik radija u Pirotu? Kako ne pomenuste TV Pirot koji gurnuste u ruke Radoici Rasi Milosavljeviću? NUNS i medijska koalicija su uveli medijski mrak na lokalu. Sada još da se rese Tanjuga pa da svane jos nekim čelnicima medijske koalicije.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси