Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Медијске донације у Србији ван јавног интереса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

19. 12. 2018.

Извор: Радио Слободна Европа

Медијске донације у Србији ван јавног интереса

Новац који се из државног буџета Србије издваја за финансирање медијских пројеката не троши се зарад остваривања јавног интереса, централна је оцена истраживања “Јавни новац за јавни интерес”, коју је приредила агенција БИРН Србија, са партнерима из Независног удружења новинара Србије (НУНС) и фондације “Славко Ћурувија”.

“Медији су или трошили новац за пуко преживљавање или су заправо трошили новац да би пропагирали локалну власт. То су две лекције из овог процеса који траје последње три године”, изјавио је кординатор програма у БИРН-у Слободан Георгиев.

У оквиру истраживања израђена је и интернет платформа, односно база под именом “Медијски експерти у Србији”, која нуди податке о томе ко седи у комисијама и додељује порески новац медијима у Србији.

Представљени су и подаци о томе колико се новца издваја у сврхе медијских донација. Геогријев додаје да се те цифре крећу између 2 и 22 милиона евра.

Новинар “Цензоловке” Денис Колунџија каже да је чест је случај да новац грађана буде додељен и оним медијима који крше Кодекс новинара Србије, иако у Правилнику за спровођење медијских конкурса стоји одредба која то регулише.

“Поједине локалне самоправе, упркос одговорима Савета за штампу, у којима се недвосмислено каже да су одређени медији кршили Кодекс новинара, су додељивале новац управо таквим медијима без икаквих проблема и, наравно, без икаквих последица по њихов рад”, изјавио је Колунџија.

Дешавају се и друге врсте злоупотребе, каже Милорад Додеровић, новинар и члан око тридесет комисија које су на локалном нивоу одлучивале о новцу за медије.

Он тврди да су чланови комисија људи које ангажује власт са локала, да су често запослени у локалним самопуравама, те да је њихов рад углавном усмерен према интересима политичара, а не према јавном интересу и грађанима.

“Та братија онда то дели према папирима којие када се састане добије углавном од градоначелинка, или неке друге личности са чела те локалне самопураве”, рекао је Додеровић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси