Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Ђура Морнар признао да је власник „Еssentisa“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

15. 01. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Ђура Морнар признао да је власник „Еssentisa“

Продукција „Essentis“ емитовала је филм „Србија-сто година након Солуна на „више телевизија“, а њен „адвокатски тим заштитиће интегритет ове продукцијске куће“. Ово су неки од одговора које је Владимир Ђурић, познатији као Ђурa Морнар, у име фирмe „Essentis“ послао Удружењу новинара Србије (УНС).

Иначе, УНС је продукцији која је 2018. године добила највише новца на Конкурсу Министарства културе и информисања (МКИ) - 4,9 милиона динара, питања слао у јулу, августу и септембру 2018. и у јануару ове године.  УНС-у су одговори први пут стигли прошле недеље.

Потписао их је новинар и драматург Владимир Ђурић.  Реч је о композитору, певачу и писцу, јавности познатијем као Ђурa Морнар.

Подсетимо, продукција „Essentis“ је  у септембру прошле године променила власника, па је уместо дотадашње власнице Татјане Лукић, уписан Ђурић.

УНС је раније прошле године претраживањем јавно доступних података утврдио да је нови власник фирме „Essentis“ Владимир Ђурић заправо Ђура Морнар. Међутим, Ђурић је тада негирао да је то он.

На питање  УНС-у да ли је сада заиста он потписао одговоре, Ђура Морнар је одговорио потврдно.

Иначе, Владимир Ђурић је у 2018. години, као независни стручњак, био и у комисији за оцењивање медијских пројекта на конкурсу МКИ.

Зашто филм који је добио највише новца на конкурсу МКИ није емитован на РТС-у?

Филм „Србија - 100 година након Солуна“ продукције „Еssentis“ није емитован на Другом програму Радио-телевизији Србије (РТС), иако је то било предвиђено пројектом и најављено у  програмској шеми.

На питање УНС-а зашто филм „Србија - 100 година након Солуна“ није приказан, у РТС-у су рекли да „поменути садржај није, нити ће бити емитован, јер нису испоштоване интерне процедуре РТС-а“.

УНС-у у РТС-у ни после 18 дана није одговорено о којим прецедурама је реч и ко их није испоштовао.

„По нашим сазнањима, то ће бити емитовано на другој телевизији“, речено је УНС-у раније у РТС-у.

На питање УНС-а како коментаришу то што филм није емитован, у фирми „Essentis“ речено је да је „то пре свега питање за РТС, а можда и за УНС, а не за њих“.

„Емитовање филма је најављено у програмској шеми на Другом програму РТС-а. Према нашим сазнањима филм није емитован након ваших неоснованих притисака, иако ништа нисте знали о садржају филма, који има четири епизоде у укупном трајању од 190 минута“, наводи се у одговору УНС-у фирме „Essentis“.

У њему се додаје да се „Душан Војводић, чији филм није прошао на конкурсу МКИ, иначе пријатељ генералног секретара УНС-а, јавно хвалио да је успео у сарадњи са УНС-ом издејствује да се филм не прикаже на РТС-у“.

Иначе, на сајту РТС-а било је најављено је да ће бити приказан филм у трајању од 45 минута, супротно одговору фирме „Essentis“ да он траје 190 минута.

Где је филм емитован?

„Филм 'Србија-сто година након Солуна'  већ је емитован на више телевизија“, одговорио је Владимир Ђурић на питање УНС-а да ли је филм емитован и на којој телевизији.

„Аматерско је питање на којој телевизији је филм емитован. Погледајте све програмске шеме, па утврдите“, рекао је УНС-у Ђурић.

На питање УНС-а зашто нису одговорили колегијуму Т1 телевизије и За медије да њихов филм буде емитован на овој телевизији, Ђурић је рекао УНС-у да „први пут чују за тај позив“ и да ће „уколико им стигне званично, размислити“.

Подсетимо, након што филм није емитован на РТС-у, колегијум Т1 телевизије и За медије је „донео одлуку да понуди продукцији ‘Essentis’ да њихов филм емитује на ТВ програму и дигиталној платформи њихове две медијске куће“.

Писањем о фирми „EssentisУНС јој нарушио углед?

Ђурић је у одговорима упитао УНС „чије интересе заступа“.

„Наш адвокатски тим већ ради на заштити интегритета наше продукцијске куће коју неосновано нападају поједини људи из УНС-а кријући се иза кровног удружења новинара, што сматрамо непримерним и неоснованим, а што озбиљно нарушава Ваш углед“, наводи се у одговору УНС-у.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић каже да је ово „још једно пуцање из празне пушке којим власник ове продукције прети свакоме ко, као УНС, у интересу колега, пореских обвезника и јавности, истражује и указује на неправилности у пројектном суфинансирању“.

Шта је УНС раније писао о продукцији „Еssentis?

Подсетимо, УНС је након расподеле новца пројектима на конкурсу МКИ у 2018. години утврдио да продукција „Essentis“, која је добила највише новца на конкурсу, не производи медијске садржаје, нема запослене, нити исплаћује хонораре.

У пријави на Конкурс ове продукције стоји да је у претходној години произвела „видео спотове и промо материјале“, али не и медијске садржаје.

Такође, УНС је утврдио да „Essentis“ од 2014. години није имао запослене, нити исплаћивао хонораре.

У пријави на конкурс ове фирме наводи се да је број запослених (укупан број стално запослених и хонорарних сарадника) 15.

Према евиденцији Агенције за привредне регистре (АПР), ова фирма је у 2014. била неактивна. Из финансијских извештаја са сајта АПР-а у 2015. и 2016. и 2017. години очигледно је да продукција "Essentis" није исплаћивала новац физичким лицима по основу ауторског и уговора о делу, односно није исплаћивала хонораре.

Још једна спорна чињеница је то што у пријави ове фирме стоји да, у делу „технички капацитети“ , поседује HD камеру Panasonic AF100, комплет Nicon и Laica оптику, нелинерну монтажу, расвету и тонску опрему.

Међутим, у пријави, у делу буџета „оперативни трошкови“, наведено је да ће фирма, како би реализовала пројекат потрошити више од 2 милиона динара за камеру, стативе, контролни монитор, тонску опрему, расвету, „специјалне ефекте“, „израду и најам сценографије и реквизита“, „специјалне ефекте“, „најам монтаже“…

Новинарска и медијска удружења су у августу прошле године послала писмо министру културе и информисања Владану Вукосављевићу и позвала га да испита да ли су оправдане њихове сумње да је било незаконитости у пријави и реализацији конкурса и расподеле. У писму је било наведено између осталог, да се испита и пријава продукције „Еssentis”.

Да би наводи из писма удружења „о потенцијалним недостацима и пропустима при додели средстава на конкурсу“ били проверени, Вукосављевић је почетком августа рекао да је формирана Радна група МКИ и да ће она сутрадан саопштити закључак.

У закључцима Радне групе МКИ, у које је УНС имао увид, наводи се да „приходи фирме нису део пројектне документације“, те да се у пријави на конкурс „тражи број стално запослених и хонорарних сарадника што значи да подаци у АПР-у и пријави не морају бити идентични“, као  да је „комисија могла да констатује да предлагач пројекта поседује високе стручне и професионалне референце“.

„Сва средства која је фирма ‘Essentis’тражила за производњу медијских садржаја, морају по реализацији пројекта бити правдана. У супротном, на основу потписаног уговора Министарство ће тражити повраћај средстава“, наводи се у закључцима Радне групе, који су достављени министру.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси