Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

08. 02. 2019.

Извор: ТВ Регионална-Нови Пазар

Пример добре праксе

Независно удружење новинара Србије означило је Нови Пазар као један од неколико градова у Србији који могу послужити као примјер добре праксе за утврђивање јавног интереса грађана, а којим треба да се воде медији у свом раду, тако да на тај начин, јавни интерес треба да буде један од фактора за суфинансирање медија. Тим поводом одржана је дебата у којој је, осим представника медија и Града, учествовао и невладин сектор.

Одлазак људи из Санџака, млади и њихове потребе, планирање породице, унапређење здравства, неке су од тема које су на трибини препознате као јавни интерес грађана, а који мора бити главна прокупација медија. Заступљеност ових тема у медијима и пројектима биће једна препорука за добијање буџетских сердстава у наредном периоду.

”Кад установите овако теме онда знате да је то интерес грађана, повећавате транспарентност у одлучивању, односно оно за шта се то даје новац и треће олакшавате посао медијима. Они ће од сада у каталогу ће имати теме које су приоритетне, а које нису опште већ се тичу искључиво Новог Пазара “, каже генерални секретар Независног удружења новинара Србије, Светозар Раковић.

Град Нови Пазар до сада је усвојио бројне препоруке НУНС -а, које су уврштене у недавни конкурс за суфинасирање медија.

”Од НУНС-а смо добили похвале да је конкурс био потпуно професионалан, да су неки ситни недостаци из претходног конкурса исправљени. Они  који нису добили средства се љуте и говоре да је све било лоше и накарадно.  Морам због јавности да кажем да Санџак ТВ није конкурисала на прошлом конкурсу за суфинансирање од стране Града. На последњем конкурсу је узела учешће, али пројектом није одговорила на важна питања, није предложила пројекте који се могу финансирати тако да независна комисија није могла да им додијели средства”, рекао је члан Градског вијећа, Мирсад Јусуфовић.

Он је нагласио да су чланови комисије за процјену пројеката били представници релевантних медијских удуржења, Слободан Радичевић, испред медијског удружења ког чине УНС, НУНС, Независно удружење новинара Војводине, локал пресс и Анем, затим Зоран Марјановић испред Уружења радио станица Србије и Радоица Мали испред Комнета.

Директор Радио-телевизије Нови Пазар, Денис Маврић, рекао да на конкурсу у Пријепољу, од прије пар година, Санџак телевизија није била чак ни регистрована у Агенцији за привредне регистре, а конкурисала је.

”Чињеница коју не можете да сакријете јесте да је Санџак ТВ, регистрована у АПР много касније од датума који је био задњи рок током конкурса у Пријепољу.  Чак мјесец дана после,  људи су им убацили накнадно документацију. Тамо је неко чинио кривична дјела.”, рекао је Маврић.

НУНС је изабрао Нови Пазар за један од неколико градова у којима реализује овај пројекат за дефинисање модела утврђивања јавног интереса, да би био пример добре праксе за друге општине и градове у Србији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси