Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Београдски конкурс раније расписан, медијима 90 милиона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

30. 04. 2019.

Аутор: Ј.П. Извор: УНС

Београдски конкурс раније расписан, медијима 90 милиона

Београдски конкурс за медијске садржаје за 2019. годину расписан је раније него претходних година. За издаваче медија и продукција предвиђено је 90 милиона динара, колико и прошле године.

Београд је ранијих година расписивао конкурсе у августу и септембру. Из буџета главног града је прошле и 2016. било опредељено по 90 милиона, 2017. 74 милиона, а 2015. 45 милиона динара за медијске пројекте.

Претходних година расподела новца пројектима и одабир чланова комисије који су оцењивали пројекте по конкурсу Града Београда били су спорни.

УНС се лане одрекао 420 хиљада динара добијених на конкурсу, из протеста, јер су највише новца добили рекордери у кршењу Кодекса новинара Србије, попут Информера, Ало-а, Српског телеграфа. УНС је тада протестовао и зато што пројекте нису оцењивали представници репрезентативних новинарских и медијских удружења, нити јавности познати медијски стручњаци. Тада је један од чланова комисије био у сукобу интереса јер је, иако запослен у Студију Б, више од трећине укупно расподељеног новца, са осталим члановима комисије, доделио медију у ком ради као и повезаним фирмама.

У комисији за оцењивање медијских пројеката Града Београда 2017. године није било места за представнике УНС-а и репрезентативних удружења, односно јавности познатих медијских стручњака. Један од чланова комисије је и те године био у сукобу интереса. Тада су већину новца добили ТВ Студио Б и повезане фирме, као и фирме које су регистроване након расписивања конкурса.

УНС је и 2016. године протестовао јер је Београд више од трећине новца за суфинансирање медијских пројеката доделио фирмама и предузетницима који се не баве информисањем јавности и од којих су поједине основане непосредно пре расписивања конкурса или чак по његовом расписивању. У комисији, као и претходних година, није било представника репрезентативних медијских и новинарских удружења. 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

30.04.

2019.

Novinar [нерегистровани] у 19:08

Pitanje

Koja udruzenja su reprezentativna?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси