Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  UNS se odrekao sredstava dobijenih na medijskom konkursu Beograda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

21. 11. 2018.

Izvor: UNS

UNS se odrekao sredstava dobijenih na medijskom konkursu Beograda

Udruženje novinara Srbije (UNS) odreklo se 420.000 dinara dobijenih na medijskom konkursu Grada Beograda iz protesta što su najviše novca dobili mediji rekorderi u kršenju Kodeksa novinara Srbije. UNS je novac dobio za projekat “Beogradski kolekcionari – umetnost između privatnog i javnog“. Podsetimo, značajna sredstva na beogradskom konkursu dobili su mediji poput Alo-a, Informera i Srpskog telegrafa, koji višestruko krše Kodeks novinara Srbije.

Takođe, od ukupno raspodeljenih 89.800.000 dinara, Studio B je za tri projekta dobio 16,1 milion dinara, dok su firme povezane sa ovim medijem dobile oko 20 miliona dinara.

UNS je juče protestovao što Grad Beograd treću godinu za redom u komisiju za izbor medijskih projekata nije imenovao predstavnike reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, niti javnosti poznate medijske stručnjake.

UNS je tražio od Grada da objavi biografije predloženih i izabranih članova komisija, kao i njihove predlagače, kako bi javnost imala uvid u to ko je predložen, a ko izabran da odlučuje o trošenju novca građana za medijske sadržaje koji bi trebalo da budu u njihovom interesu.

UNS je pozvao Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na ovu i druge zloupotrebe u sprovođenju Zakona o javnom informisanju i medijima u procesu projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja, a gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da ubuduće članove komisije bira uvažavajući stručnost kandidata, kao i kredibilnost i reprezentativnost organizacija koje predstavljaju.

Komentari (4)

ostavi komentar
ned

25.11.

2018.

Bivsi novinar [neregistrovani] u 16:18

Re: LICEMERJE UNS-a, SVAKA CAST KOLEGA SIMICU

Svaka cast, kolega Simicu. Secam se vasih, nastupa kolega iz Nisa, Jagodine, Pirota, Novog Pazara, Vranja, Subotice, koji su ukazivali sta ce se desavati. UNS je podrzao sve sto je vodilo ka urusavanju profesije zajedno sa svojim prijateljima iz NUNS-a i ostalih minornih organizacija medijske koalicije. Mi koji nismo zeleli ovakvo novinarstvo smo van profesije borice se za prezivljavanje. Zato je ova naknadna pamet UNS-a licemerna ...

Odgovori
čet

22.11.

2018.

Фарчић [neregistrovani] u 20:02

Re:

У праву је колега Симић у потпуности! Потпуно је без везе ова накнадна "принципијелност" и "забринутост"! Многи су кукали и упозоравали пре неку годину, али Љиља Смајловић, Нино Брајовић и Петар Јеремић из УНС-а, све подврискујући под руку са државним секретаром из Б92 АНЕМ-а Сашом Мирковићем и и министром Тасовцем, државном секретарком Горданом Предић и уз несебичну асистенцију Динка Грухоњића из НДНВ-а, Секулића из ФОНЕТ'-а, Јањића из БЕТЕ и других , беху неумољиви егзекутори и извршиоци налога са врха да мора да се изврши и спороведе оваква накарадна приватизација медија. Сада је касно за све , а за остало ће да се побрину биологија и техничко-технолошке иновације.

Odgovori
čet

22.11.

2018.

Dejan Simić-anonimus [neregistrovani] u 09:53

TAKO I TREBA

Gospodo iz UNS-a,zdušno ste podržavali izlazak države iz medija i tržišnu utakmicu i sada kritikujete .Više puta ste upozoravani na javnim raspravama šta će se dogoditi sa lokalnim medijima i gde će završiti pare, ali vi ste govornike iz unutrašnjosti smatrali kočničarima reformi i slobodnog novinarstva, diletentima i ljudima koji brane svoja radna mesta.Sumnjam da ste bili naivni ili neinformisani , posredi je nešto treće , a šta je to verovatno zna najbolje Nino Brajović.Tako ste i vi bili stručni kao saučesnici ovoga što sada kritikujete .Sada imamo medije kakve ste želeli , a pare si u dalje tamo daleko od nas koji smo platama hranili svoje porodice i vas koji ste mislili to što ste mislili, na žalost i jednih i drugih.Kao što vidite profitirao je neko treći kao što ste i upozoravani .Veliki pozdrav iz "sunčane Jagodine" od jednog od ućesnika javnih rasprava.Vaš rodjak sa sela Dejan Simić.

Odgovori
čet

22.11.

2018.

Gnevni [neregistrovani] u 00:28

Bravo UNS

Bravo UNS! Prava i pravde nema na medijskoj sceni. Zato ne smemo cutati, profesiju nam rastacu nadobudni dusebriznici zaduzeni za medije, ali rezimske! Ovo je hrabar i jedini valbami potez naseg esnafa, ali jos nismo videli kako Sedma sila zadaje udarce onima kp je unizavaju i potcenjuju. Ajmo i to...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi