Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  За информисање дупло више
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

29. 07. 2019.

Аутор: М. Бошњак Извор: Вечерње новости

За информисање дупло више

Општинско веће у Горњем Милановцу је тек 23. јула донело Одлуку о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката у области јавног информисања, после којег ће медијима чији пројекти буду одабрани - до краја године - бити исплаћено укупно осам милиона динара. Најмањи износ на који се може рачунати износи 100.000, а највећи милион динара.

Упркос кашњењу, помак је очигледан, с обзиром на то да су милановачке медије лане суфинансирали са укупно три и по милиона динара...

- Расписивање конкурса ове године увелико касни јер смо дуго чекали сагласност Комисије за контролу државне помоћи, што су учиниле и неке друге општине. Ипак, уверен сам у то да ће конкурс од идуће године бити расписиван знатно раније, већ почетком јануара, те да ће се комплетна процедура завршавати знатно брже, да би медији већ од почетка године могли да рачунају на буџетска средства - најављује први човек Горњег Милановца Дејан Ковачевић.

Иначе, како је прецизирано у одлуци Општинског већа, конкурс је расписан за суфинансирање медијских садржаја који доприносе истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању свих житеља Општине, подизању квалитета информисања особа са инвалидитетом и припадника мањинских група, те заштити и развоју људских права и демократије, унапређењу поштовања правног поретка и социјалне равноправности, слободном развоју личности, заштити деце и младих, развоју науке, спорта...

- Право учешћа имају издавачи који свој РТВ, новински или садржај на интернет-порталима емитују или дистрибуирају на територији Горњег Милановца. Услов је да су уписани у Регистар медија Агенције за привредне регистре, а јавни позив не важи за оне који се финансирају из јавних прихода, нити за медије којима су у претходном периоду одобрена средства из општинског буџета за која у уговором предвиђеном року нису поднели извештај о реализацији. Исто важи и за оне који су та средства ненаменски трошили - наведено је у акту који су потписали начелник општинског Одељења за друштвене делатности Сандра Раловић и начелник Општинске управе Дејан Вељовић.

Истовремено, новинарска удружења су позвана да предложе чланове конкурсне комисије, а учешће у њеном раду нуди се и заинтересованим медијским стручњацима - с тим што нико од њих не сме бити у сукобу интереса, нити обављати јавну функцију.

С oбзиром на то да Горњи Милановац више нема ниједну ТВ станицу, од штампаних гласила овде ради само недељник "Таковске новине", а ту је и неколико локалних радио-станица, односно портала, највећи део општинских средстава је лане исплаћен медијима у Чачку који "покривају" и овај атар - те онима у Краљеву, Нишу...

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси