Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси  |  БИРН: Највећи удео у расподели средстава имали провладини таблоиди и фирме
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси

09. 09. 2019.

Извор: Данас

БИРН: Највећи удео у расподели средстава имали провладини таблоиди и фирме

Недовољно транспарентан процес избора чланова комисија, нејасни критеријуми за процену предложених пројеката и одсуство медијских стручњака највећи проблеми приликом редистрибуције новца на јавним конкурсима за суфинансирање медијског садржаја, показује истраживање БИРН-а.

Ово истраживање пружа детаљну анализу о медијским удружењима која су именовала чланове комисија и њиховом стручном капацитету за обављање овог посла и нуди препоруке за успостављање критеријума за избор чланова, наводи се из БИРН-а.

Како наводе, истраживање показује да су чланови конкурсних комисија неретко бирани из редова блиских власти, те да су највећи удео у расподели средстава имали провладини таблоиди и фирме, док су релевантна удружења изостајала из учешћа у комисијама.

„Тако је на пример на конкурсима у Војводини у 38 општина у само четири места било чланова комисија из релевантних и репрезентативних медијских удружења, док је друштво новинара Ниша имало двоструко више чланова у конкурсним комисијама Министарства културе и информисања у 2018. години, у односу на удружења као што су НУНС или УНС“, истичу из БИРН-а.

Истраживање обухвата податке о јавним конкурсима локалних самоуправа у периоду од 2015. до 2018. године.

Цео извештај „Јавни конкурси и комисије: Медијска удружења карика у ланцу корупције“ можете прочитати овде.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

09.09.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 18:19

šta je ovo

Šta je to BIRN da nam drži lekcije?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси