Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Покрајински секретаријат добио спорове за враћање 60.000 евра од медијских пројеката
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

30. 09. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Покрајински секретаријат добио спорове за враћање 60.000 евра од медијских пројеката

Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама је од 2011. године добио спорове за враћање новца у буџет против десет подносилаца пројеката који су ненаменски потрошили укупно 7.064.910,19 динара, а које су добили на медијским конкурсима овог секретаријата, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

Покрајински секретаријат, којег заступа Правобранилаштво Аутономне покрајине Војводине, тужило је „Дневник“ Холдинг АД за новинско издавачку делатност из Новог Сада због ненаменског трошења 2.197.211,58 динара из буџета за штампање јавног гласила „Дневник“ у 2011. години.

УНС-у је у Правобранилаштву речено да је Привредни суд у Новом Саду 2015. године обавезао „Дневник“ Холдинг АД да врати новац у буџет и плати трошкове поступка, али да је враћање обустављено јер је ово предузеће било у стечају.

„У стечајном поступку усвојен је Унапред припремљен план реорганизације (УППР), те је наплаћено потраживање у износу од 4.497.182,29 динара у корист АПВ“, речено је УНС-у у Правобранилаштву.

На конкурсу Покрајинског секретаријата за информисање 2012. године Медијски центар „Блу“ д.о.о. добио је 150.000 динара за пројекат под називом „Блу недељник“, а који је требало да буде реализован на радију „Блу“ из Оџака.

Привредни суд у Новом Саду је 2016. године у целости усвојио тужбу Покрајинског секретаријата за враћање новца због неправдања пројеката Медијског центра „Блу“ д.о.о. У Правобранилаштву је УНС-у речено да је у току извршни поступак за враћање новца у буџет.

Група грађана „Моја Рума“ је на конкурсу Покрајинског секретаријата за суфинансирање медијских пројеката 2014. године добила 200.000 динара за пројеката под називом „РУМА ИНФО/10 минута о Руми“.

УНС-у је у Правобранилаштву речено да је тужба Покрајинског секретаријата против Групе грађана „Моја Рума“, због неправдања пројекта, пред Основним судом у Новом Саду 2016. године усвојена у целости.

Међутим, против Групе грађана „Моја Рума“ вођен је извршни поступак у Основном суду у Руми, настављен, а затим обустављен пред јавним извршитељем због немогућности наплате дуга.

Покрајински секретаријат тужио је ППГ Маркетинг и дистрибуцију д.о.о. из Београда због ненаменског трошења 2.500.000 динара које је ово предузеће добило за пројекат под називом „Прес издања за Војводину“ 2012. године на конкурсу овог секретаријата.

Према пресуди Привредног суда у Новом Саду из 2016. године тужба секретаријата усвојена је у целости. Међутим, ППГ Маркетинг и дистрибуцију д.о.о. из Београда, као и привредно друштво које је оснивач овог предузећа брисани су из Регистра, због чега новац није могао бити враћен у буџет.

Оснивач јавног гласила „Кикиндске“ ТНТ новине и магазини д.о.о. из Кикинде на медијском конкурсу Покрајинског секретаријата 2013. године добио је 123.671,95 динара за пројекат под називом „Кикиндске на мађарском“.

Ово предузеће исте године добило је и 300.000 динара за суфинансирање пројеката за подстицања информативног садржаја „за обележавање недељника ‘Кикиндске' и штампање специјалног издања новина“.

Због неправдања пројекта Покрајински секретаријат тужио је ТНТ новине и магазини д.о.о. из Кикинде. Привредни суд у Новом Саду је 2016. године усвојио тужбу у целости, а извршни поступак који се води код извршитеља у току је, речено је УНС-у у Правобранилаштву.

На конкурсу Покрајинског секретаријата за информисање Завод за едукацију и пропаганду „Астра груп“ 2014. године добио је 265.000 динара за пројекат под називом „Серијал од 6 ТВ емисија о црногорској култури у АП Војводини под називом Камен у Равници“.

Секретаријат је тужбом против Завода за едукацију и пропаганду „Астра груп“ тражио да врати део због ненаменског трошења новца, односно 234.000 динара.

УНС-у је у Правобранилаштву речено да је Основни суд у Новом Саду 2017. године усвојио тужбу у целости, а да је против овог предузећа у току извршни поступак.

Покрајински секретаријат поднео је тужбу и против подносиоца Топ ФМ Тим, који је добио 300.000 на конкурсу овог секретаријата за суфинансирање пројекта јавног информисања у 2011. години за пројекта под називом „Дуњо моја“,.

Пресудом Привредног суда у Новом Саду 2016. године тужба секретаријата усвојена је у целости. Против Топ ФМ Тима покренут је извршни поступак пред Привредним судом у Панчеву, речено је УНС-у у Прабранилаштву.

На Конкурсу за финансирање пројеката производње и емитовања информативних програма радио Србобрана на српском и мађарском језику Радио Србобран д.о.о. је за три пројеката 2013. године добио укупно 510.026,66 динара.

Покрајински секретаријат је тужбом, због ненаменског трошења новца, тражио да Радио Србобран д.о.о. врати 510.026,66 динара у буџет. Тужбу је у целости 2016. године усвојио Привредни суд у Новом Саду. УНС-у је у Правобранилаштву речено да извршни поступак, који се води пред извршитељем, покренут.

Предузеће „Авалон“ д.о.о. за производњу и трговину из Оџака је на конкурсу Покрајинског секретаријата за суфинансирање пројеката информативних садржаја медија 2013. године добило новац. Због ненаменског трошења 400.000 динара секретаријат је тужио ово предузеће.

Привредни суд усвојио је у целости тужбу секретаријата против „Авалон“ д.о.о. за производњу и трговину из Оџака. УНС-у је у Правобранилаштву речено да је против овог предузећа у току извршни поступак, који се води пред Привредним судом у Новом Саду.

Власник агенције за издавање новина АПА-ПРЕС Јован Бањац из Апатина је на конкурсу Покрајинског секретаријата 2012. године добио 150.000 динара за пројекат под називом „Информисање младих у борби против разних порока“.

Основни суд у Новом Саду у целости је 2018. године усвојио тужбу Покрајинског секретаријата против власник агенције за издавање новина АПА-ПРЕС Јован Бањац из Апатина због ненаменског трошења дела средства. УНС-у је у Правобранилаштву речено да је тужени уложио жалбу Вишем суду у Новом Саду.

* Преузимање делова или целокупног текста је дозвољено уз обавезно навођење извора

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси