Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  За 13 општина и градова не важи Закон о јавном информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

15. 01. 2020.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

За 13 општина и градова не важи Закон о јавном информисању

Прошле године чак 13 општина и градова није спровело конкурс за суфинансирање пројеката у области јавног информисања. Неке од ових општина конкурсе нису расписале у последњих пет година, од када је Законом о јавном информисању и медијима прописана обавеза локалних самоуправа да суфинансирају медијски садржај.

Општине Баточина, Босилеград, Лапово, Рача, Гаџин Хан и Сјеница нису расписале нити један конкурс за суфинансирање пројеката у области јавног информисања. У Голупцу су два пута расписали конкурс - 2015. и 2016. године. Први пут је поништен, а за други нема података да је спроведен.

Град Крагујевац је 2015. године расписао конкурс, а затим га поништио са образложењем да „удружења нису предложила кандидате“. После тога нису расписивали конкурсе.

Општина Жабари је 2019. године први пут расписала конкурс, али га је убрзо и поништила јер „није дошло до формирања комисије из реда независних стручњака за медије и медијских радника“.

Општине Љиг, Мионица и Мерошина прошле године нису расписале конкурсе, али у последњих пет година повремено су медијима додељивале средства за пројектно суфинансирање. У Љигу су две године узастопно - 2017. и 2018. новац додељивали само телевизији Телемарк. Општина Мионица је од 2016. до 2018. године спроводила конкурс, а Мерошина 2016. и 2018. године.

Општина Прешево је, осим 2018, сваке године уредно расписивала конкурсе. Међутим, само за 2017. годину имамо податке о расподели средстава. За остале године и поред позивања на Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, од ове општине нисмо добили податке да ли су конкурси спроведени и да ли је новац намењен медијима заиста и додељен. Конкурс су расписали и прошле године, али је поништен.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

15.01.

2020.

Срђан [нерегистровани] у 17:57

Свилајнац

У Свиланцу већ годинама новац добијају једни те исти медији који годинама извештавј усамо и искључиво о успесима председниак општине Свилајнац. Општиски аутомобили довозе и одвозе исте те новинаре из Јагодине.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси