Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Изненадне промене у односу према медијима на врхунцу епидемије у Врању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 07. 2020.

Аутор: В. Ристић Извор: Данас

Изненадне промене у односу према медијима на врхунцу епидемије у Врању

Нико од новинара и актуелне јавности на југу Србије, не зна по чијем налогу и зашто, је доктору Слађану Станковићу, епидемиологу Завода за јавно здравље „укинуто право да новинарима даје информације од јавног значаја везано за пандемију и нагли број оболелих у седам општина Пчињског округа“.

Станковић је данас у више наврата одбијао позиве новинара Данаса, да као што је у претходнх два и више месеца редовно давао податке о броју заражених, тестираних и умрлих пацијената у седам општина Пчињског округа.

– За све нове податке мораћете да позовете директорицу Завода за јавно здравље др Светлану Стојановић. Ја више нисам у ситуацији да обавештавам јавност о званичним подацима – рекао је кратко у телефонском разговору дојучерашњи свакодневни поуздани извор информација готово свих новинара, како локалних, тако и националних, др Станковић.

Нешто се десило, од када је Станковић „уредно и педантно у интересу јавности и грађана обавештавао јавност о проблемима са вирусом короне“.

Некоме као да је засметало и то што је уредно говорио о „не постојању тестова за све који желе да провере своје здравље“, „о броју инфицираних“, као и „што је јавно говорио о броју преминулих“.

Некоме је очигледно засметала превелика количина сасвим реалних података, па је одлучио да се др Слађану Станковићу одузме право на конкретност, истину и поништи у одређеној мери његова стручност.

Новинару Данаса актуелна директорица врањског Завода за јавно здравље (ЗЈЗ) др Светлана Стојановић након више прекидања позива јавила се, тек кад јој је новинар Данаса послао СМС са поруком „да је њен број службеног телефона добио од министра здравља Златибора Лончара“.

Наводећи да се „налази код куће, уредно нам је саопштила податке и захвалила се на позиву“.

Овај „копреникански обрт“ десио се само 24 часа пошто је др Слађан Станковић педантно јавности саопштио податке о тачном броју заражених и преминулих од почетка пандемије ковида 19.

Новинарима и јавности у Врању остаје ништа друго, но сумња да после оваквих потеза тек могу да сумњају у реалност и борбу против „невидљивог вируса“ са видљивом политичком поруком, ма колико она у наредним данима буде искрена и верујемо тачна.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси