Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Помоћ УНС-а и знак пажње за ваљевске медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 07. 2020.

Аутор: Марија Петровић - Марковић Извор: valjevskaposla.info

Помоћ УНС-а и знак пажње за ваљевске медије

Зове ме мој новинарски колега Слободан Ћирић да ме пита када ћу бити слободна да преузмем заштитне маске које је Удружење новинара Србије определило, између осталог, и за редакцију Ваљевска посла. Објашњава ми да је УНС у склопу акције која се спроводи на нивоу целе Србије, поклонио одређен број маски за запослене у 12 ваљевских медијских редакција, међу којима су и дописништва и дописници из нашег града.

“Удружење новинара Србије донирало је 300 маски за запослене у ваљевским редакцијама, тако да ће маске добити не само новинари, већ и сниматељи, фотографи, радници у техници… На нивоу Србије биће поклоњено укупно 10.000 маски. То је скромна помоћ, али можда више знак пажње којим желимо да укажемо да су и медијски посленици због природе свог посла такође свакодневно изложени ризику од заразе корона вирусом и да је неопходно да заштите и себе и људе са којима долазе у контакт”, каже Слободан Ћирић, истакнути новинар листа “Напред” и дописник “Политике”, који је члан Извршног одбора УНС-а.

Морам признати да је ме овај гест прилично изненадио, наравно позитивно, јер се до сада нико на овај начин није сетио медијских посленика у Ваљеву. А, све овдашње редакције, дописништва и дописници вредно су радили и извештавали о корона вирусу и током оног првог “зимско-пролећног таласа”, нажалост и сада док траје овај нови талас “летње заразе”. Питам колегу Ћирића како су реаговале остале колеге у редакцијама, каже да су утисци јако позитивни, иако се не ради о великом броју маски које су добили на поклон, као и да ће неки објавити и посебну вест о томе. Поента је управо у тој пажњи и знању да неко мисли на вас и ваше здравље.

За колегу Бранка Пузовића, дописника “Новости” из нашег краја, гест УНС-а јесте симболичан, али редакцијама на локалу који финансијски преживљавају буквално значи помоћ.

“Ова УНС-ова акција показује да новинари и остали запослени у медијима могу једино да се ослоне само на себе. Зато похвале на рачун еснафског удружења, које се сетило да помогне својим колегама у нимало наивним здравственим околностима”, истиче дописник “Новости” Бранко Пузовић и додаје да се искрено нада да УНС више неће морати да настави са овом врстом помоћи.

Епидемиолошки извештаји последњих дана нимало нису охрабрујући, прати се број новозаражених, хоспитализованих, упоређују се статистички подаци. У задњих месец дана у Ваљеву је оболело више од 120 особа просечне старости 39 година, што је показатељ да број инфицираних рапидно расте.

Забрињавајућа епидемиолошка ситуација медијима, нажалост, не пружа шансу за предах и стављање у фокус неких других тема. Уз све то, ни у овом другом таласу заразе није организована ниједна конференција за медије надлежних органа, служби, ни установа, на којој би новинари могли да добију одговоре на питања типа колико је ситуација критична, да ли ће бити уведене ванредне мере и забране окупљања, затим да се појасне одређене нејасноће и изнад свега да ти исти надлежни у “живој речи” упуте конкретне поруке грађанима. Уместо података добијеним приликом обраћања надлежних на конференцијама, медији чекају сваку ноћ имејл са извештајем Завода за јавно здравље са подацима за претходни дан, а свака информација која претекне сматра се “ексклузивом”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси